Pestis Oregonban – egy macska fertőzte meg a gazdáját

Valamennyi ismerősét kezelik, hogy megelőzzék a fertőzés továbbterjedését.

Bubópestis fertőzést azonosítottak egy oregoni lakosnál, aki feltehetően a macskájától kapta el a betegséget – számol be a nem mindennapi esetről a The Guardian. A hatóságok tájékoztatása szerint a fertőzött az állam egyik ritkán lakott, Deschutes nevű megyéjében él. A beteg környezetében élő helyieket tájékoztatták az esetről: "az érintett valamennyi közeli ismerősével felvettük a kapcsolatot, és a betegség megelőzése érdekében gyógyszeres kezelésben részesítettük őket" – közölte Dr. Richard Fawcett, Deschutes megye egészségügyi tisztviselője.

Időben elcsípték

"Szerencsére ezt az esetet még a betegség korai szakaszában azonosították és kezelték, így a közösségre nézve kevés kockázatot jelent. A fertőző betegség kivizsgálása során további pestises esetek nem merültek fel" – áll a megye közleményében.

Néhány évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy Mongóliában meghalt egy 15 éves fiú, miután bubópestissel fertőzött mormota húsából evett.

A pestis a középkori Európában több millió ember haláláért volt felelős, az utóbbi évszázadokban azonban egyre ritkábbá vált. A betegség tünetei – láz, hányinger, hidegrázás, izomfájdalom és megduzzadt nyirokcsomók, úgynevezett buborékok – a fertőzött állattal vagy bolhával való érintkezés után 2-8 nappal jelentkeznek. Ez az eset az első bubópestises eset Oregonban 2015 óta.


A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.