Koronavírus: zsúfoltak a holland kórházak

Németországban megközelítette az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, valamint a regisztrált fertőzöttek száma is emelkedik, de viszonylag lassú ütemben. Hollandiában lassan elfogynak a szabad kórházi ágyak az intenzív osztályokon.

Csütörtök délelőtt közel 78 ezer ember hordozta bizonyítottan az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) Németországban a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint, ami 6173 esettel - 8,5 százalékkal - több az egy nappal korábbinál. A vírus okozta betegség (COVID-19) halálos áldozatainak száma ezzel egyidejűleg 775-ről 931-re emelkedett.

Kiket veszélyeztet leginkább az új koronavírus okozta megbetegedés, a COVID-19? Részletek itt.

A regisztrált fertőzések számának duplázódási ideje nagyjából 8 nap. A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez 14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt, mert két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje. A csaknem 1900 németországi kórház érdekképviselete, a német kórházszövetség (DKG) adatai szerint az utóbbi hetekben 28 ezerről 40 ezerre emelték az intenzív ellátásra alkalmas ágyak - kórházi férőhelyek - számát. Ezek közül nagyjából 30 ezer ágyhoz tartozik lélegeztetőgép. Új gépek beszerzése mellett régi, használatból kivont berendezések felújításával is növelik a kapacitást, és arra számítanak, hogy a következő két héten valamennyi rászoruló beteget tudnak majd lélegeztetni.

Egyelőre bőven van szabad kapacitás, a 40 ezer intenzív ágyból 15-20 ezer szabad, így Németország külföldről is fogad betegeket. A külügyminisztérium csütörtöki adatai szerint eddig 113 beteg ápolását vették át: 85-öt Franciaországból, 26-ot Olaszországból, 2 beteget pedig Hollandiából szállítottak át. Olaszországi betegek számára további 81 ágyat tartanak fenn, Franciaországból egyelőre további 13 beteget tudnak még fogadni.

Amszterdam, Hollandia, koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2
Amszterdam, Hollandia, koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2

Telítődik a holland ellátórendszer

Hollandiában több mint ezer fővel emelkedett a fertőzöttek száma 24 óra leforgása alatt. Jelenleg összesen 1147 ember szorul intenzív ápolásra, a férőhelyek száma rohamosan pedig fogyatkozik. Hugo de Jonge egészségügyi miniszter a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy bár mindent megtesznek a kórházi kapacitások növeléséért, de lehetséges, hogy nemsokára minden intenzív kórházi ágy foglalt lesz. A halálestek száma 134-el nőtt csütörtök virradóra, összesen eddig 1173-an hunytak el a járvány nyomán az országban.

Luxemburgban újabb 140 fertőzést regisztráltak egy nap alatt. A valamivel több mint félmillió lakosú nagyhercegségben 2319 fertőzöttet tartanak számon. A vírus terjedésének kezdete óta Luxemburgban körülbelül 20 ezer tesztet hajtottak végre. A kormány a héten a szűrést kiterjesztette az összes egészségügyi dolgozóra és minden enyhébb tünetet mutató emberre is. További öt áldozattal immár 29 az járványban elhunytak száma az országban.

Rövidesen eléri az egymilliót a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma a világban. Részletek az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő