Koronavírus: veszélyes a kezeletlen alapbetegség

Már több mint ezer áldozatot szedett Magyarországon a koronavírus-járvány, az elhunytak túlnyomó többsége valamilyen alapbetegségben szenvedett. Ezért nagyon fontos, hogy az érintettek karbantartsák krónikus betegségüket - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

A tisztifőorvos tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben elhunytak nagy része szív- és érrendszeri betegséggel küzdött. De sokan szenvedtek anyagcserebetegségben - a leggyakrabban cukorbetegségben vagy köszvényben - és daganatos betegségben is. Nagyon fontos tehát, hogy az érintettek odafigyeljenek állapotukra, gyakrabban konzultáljanak kezelőorvosukkal, a szükséges gyógyszereket pedig rendszeresen szedjék.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus operatív törzs, koronavírus alapbetegség, koronavírus kockázat, koronavírus kockázati csoport, koronavírus veszélyeztetettek
Fontos, hogy a krónikus betegek folyamatosan szedjék a szükséges gyógyszereket.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Fontos az influenzaoltás

A koronavírus-járvány második hulláma idején különösen fontos, hogy a kockázati csoportba tartozók beoltassák magukat az influenza, így ugyanis legalább az egyik fertőzés ellen védettek lesznek - emelte ki Müller Cecília. Az ingyenes vakcinák október 20-ától lesznek elérhetőek - fűzte hozzá.

Koronavírus: fél év után is látható nyoma van - a részletekért kattintson!

Kiemelte ezt is, hogy a lakosság hozzáállásán múlik a járvány további alakulása. Ezért elengedhetetlen, hogy betartsuk a védekezést célzó szabályokat és ajánlásokat. Megemlítette továbbá, hogy eddig nagyjából 1000 egészségügyi dolgozót vezényeltek át a koronavírus-fertőzötteket ellátó intézményekbe, az ország mintegy 1300 szociális intézménye közül pedig idáig 52-ben bukkant fel a kórokozó.

Van, aki még mindig nem hord maszkot

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy szeptember 21-e óta 1240, az elmúlt napon pedig 75 esetben kellett intézkednie a rendőrségnek az új típusú koronavírus elleni védekezést célzó, maszkviselési szabályok megsértése miatt. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt.

Szinte kizárt, hogy megfertőzze csecsemőjét a koronavírusos anya - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: