Koronavírus: vérplazmával gyógyítják a szerb betegeket

Az új típusú koronavírus a Magyarországot környező országokat is komoly kihívások elé állítja. Mutatjuk, hogyan kezelik a szomszédban a koronavírus okozta helyzetet.

Szerbiában az utóbbi 24 órában több mint 300-zal emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, így már 5690 beteget tartanak nyilván. Közben Belgrád országos kampányt indított, amelyben arra buzdítja a koronavírus-fertőzésből kigyógyultakat, hogy adjanak vérplazmát, amit a fertőzöttek gyógyítására használnának. Szerbiában eddig 534 személy épült fel betegségből, a segítségükkel kezelhetők lennének az új fertőzöttek. Az országban egyébként 110-es veszítették eddig életüket a járvány kirobbanása óta.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Szerbia, koronavírus Szlovákia, koronavírus Szlovénia, koronavírus Ausztria, koronavírus Ukrajna, koronavírus Románia, koronavírus Horvátország
Védőfelszerelést viselő szakemberek egy belgrádi kórházban. Fotó: Getty Images

Szlovákia

Koronavírus: így kérhetnek segítséget a krónikus betegek - kattintson!

Szlovákiában eddig 1049 koronavírusos betegről és 9 áldozatról tudnak. Az országban jelenleg 203 beteget kezelnek kórházban, közülük 7-en fekszenek intenzív osztályon. Közben bejelentették, hogy májustól szigorításokat vezetnek be a szlovák határt átlépők számára. Az intézkedések leginkább a határmenti régiókban élő, munkába ingázó személyeket érintik, akikre jelenleg nem vonatkozik az országba való visszatérés után kötelező 14 napos karantén. A központi válságstáb döntése alapján nekik a jövő hónaptól minden egyes belépésnél fel kell mutatniuk egy negatív vírusteszt-eredményről szóló, 30 napnál nem régebbi igazolást. Ugyancsak negatív vírusteszttel kell majd rendelkezniük májustól a külföldről hazatérő szlovákoknak. Nekik eddig nem kellett állami karanténközpontba vonulniuk, hanem hazatérésüket követően otthonukban tölthették el a 14 napos karanténidőszakot.

Ausztria

A koronavírus-járvánnyal összefüggő óvintézkedések enyhítése kapcsán a kórházakkal összefüggő óvintézkedéseket is fokozatosan enyhíteni kell - közölte Rudolf Anschober egészségügyi miniszter. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kórházi ágyak felszabadítására irányuló korábbi intézkedések helyesek voltak. Arra azonban továbbra is ügyelni kell, hogy a kórházak mindig elegendő tartalék férőhellyel rendelkezzenek - szögezte le. Az országban egyébként szombatig 14595 beteget és 431 áldozatot regisztráltak.

A tavaly év vége óta terjedő új típusú koronavírus már több mint 2,25 millió embert fertőzött meg és mintegy 154 ezer életet követelt világszerte. Szlovénia 1034 betegről és 66 halottról, , Románia több mint 8 ezer fertőzöttről és 411 áldozatról, Ukrajna pedig 5106 megbetegedésről és 133 halálesetről számolt be szombat délelőttig. Horvátországban a koronavírusos páciensek száma meghaladta az 1800-at, az elhunytak száma pedig jelenleg 36.

Koronavírusos lett egy 5 hónapos magyar csecsemő, de a szülőket nem tesztelik - olvassa el a részleteket társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: