Koronavírus: újabb lazítások a szomszédban

A csütörtökön lejáró rendkívüli állapot után is csak részlegesen oldják fel a kijárási korlátozásokat Romániában, Ausztriában pedig újranyitnak holnaptól a múzeumok, a könyvtárak és a levéltárak.

Mutatjuk, milyen lépéseket tesznek a Magyarországot környező országok a koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában.

Románia

Romániában az egyes településeket továbbra is csak indokolt esetekben, az utazás halaszthatatlan voltát indokló, előre megírt nyilatkozatokkal hagyhatják el a lakók. A román államfő, Klaus Iohannis felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány nem csitul. Romániában már meghaladta az ezret az áldozatok száma, és naponta több száz új esetet diagnosztizálnak. Bár a járvány elleni védekezésben a rendkívüli állapotot a veszélyhelyzet váltja majd fel, nem jött még el a túlzott lazítás ideje - fogalmazott.

Az új szabályok értelmében holnaptól kötelezővé válik a védőmaszk viselése minden zárt térben, így a munkahelyeken, a közszállítási járműveken és az üzletben. Szintén kötelező lesz a legalább másfél méteres távolságtartás: a két ember közötti távolság nem lehet kisebb, mint az a távolság, amelyet mindkettejük kinyújtott karja jelent. Május 15-étől engedélyezik az istentiszteleteket, de az első időszakban csak a szabad ég alatt, és a hívőknek védőmaszkot kell viselniük, illetve figyelniük kell a távolság megtartására. Az országban egyébként eddig 16 ezer igazolt koronavírus- fertőzöttről tudnak.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus halottak száma, koronavírus fertőzöttek száma
Maszkot és kesztyűt viselő vásárló egy bukaresti piacon. Fotó: Getty Images

Ausztria

Május 15-én újranyithatnak a múzeumok, a könyvtárak és a levéltárak Ausztriában - közölte Ulrike Lunacek művészeti és kulturális államtitkár. "A válság bebizonyította, hogy a kultúra és a művészet mennyire nélkülözhetetlen a társadalom számára, és hogy mennyire hiányzik nekünk" - fogalmazott, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is szigorú óvintézkedésekre lesz szükség a koronavírus-járvány miatt. A vendégeknek kötelező lesz szájmaszkot viselni, a nem azonos háztartásban élőknek minimum egy méter távolságot kell tartaniuk egymás között, és 10 négyzetméteren legfeljebb egy fő tartózkodhat. Időbeli korlátozás azonban nincs, tehát az érdeklődők annyi időt tölthetnek az intézményekben, amennyit szeretnének. Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben tervet készítenek a többi kulturális intézmény, például a színházak és a mozik fokozatos újranyitásáról.

Tirol pedig várhatóan az őszig kidolgozza majd a turizmus fellendítésére vonatkozó javaslatát. Közben döntöttek arról, hogy további 15,3 millió eurót különítenek el a helyi turizmus talpraállítására. Ezekről Günther Platter tartományi vezető számolt be online sajtótájékoztatóján. Arról is beszélt, hogy új szemléletre van szükség a helyi turizmusban. Eszerint a jövőben nem szeretnének túlzott mértékű "partiturizmust", vagyis olyan vendégeket, akik rövid időre csak azért jönnek, hogy egy jót bulizzanak. Mivel a helyi lakosság túlterhelt, nem a vendégéjszakák számának növelésére kell helyezni a hangsúlyt, sokkal inkább értéket kell teremteni. A turisták azért jöjjenek Tirolba, hogy kikapcsolódjanak, gyönyörködjenek a természetben - fogalmazott. Ausztria egyébként csütörtökig csaknem 16 ezer koronavírus-fertőzöttről és 624 áldozatról adott hírt.

Szlovénia

A belföldi és nemzetközi légi forgalom újraindításáról döntött a szlovén kormány. Az első menetrend szerinti a külföldi kereskedelmi járatok indulása június elsejétől várható. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozások enyhítése elengedhetetlen ahhoz, hogy a légitársaságok elkezdhessék tervezni járataik újraindítását - közölte a ljubljanai repülőteret üzemeltető Fraport cég. Május végéig a külföldi légitársaságok többsége törölte a ljubljanai repülőtérre indított járatait, így az első nemzetközi járatok júniusban és júliusban várhatók, miután a kormány enyhít a határátlépés szabályain is. A Szlovéniába beutazók ugyanis jelenleg kötelesek hétnapos karanténba vonulni a határátlépést követően, de a kormány várhatóan még májusban feloldja ezt a korlátozást. Szlovénia még március 17-én állította le a légi közlekedést, és csak az evakuációs járatok, valamint a szájmaszkokat, lélegeztetőgépeket és egyéb védőfelszereléseket szállító repülőgépek kaptak leszállási engedélyt.

A járványügyi szakemberek szerint egyébként Szlovéniában lassan visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba, az országban ugyanis már közel két hete egyszámjegyű az új koronavírus-fertőzéssel regisztráltak száma. Az intézkedéseknek köszönhetően a fertőzőképességet mutató reprodukciós ráta már 1 alatt van Szlovéniában - ismertette Bojana Beovic, a kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a vírus fertőzőképességéről korábban azt közölte, hogy 1 fertőzött 2-3 embert tud megfertőzni akkor, ha semmilyen óvintézkedés nincs érvényben. A szlovénok csütörtökig 1463 igazolt esetről és 103 halottról számoltak be.

Horvátország

Koronavírus: megnyílnak a horvát határok - olvassa el a részleteket!

Napokon belül megnyithatja határait Horvátország a szlovén turisták előtt - közölte Gari Cappelli horvát idegenforgalmi miniszter. Ljubljana szerint azonban még rengeteg a teendő addig, amíg a szlovén turisták útnak indulhatnak. A hét végéig Szlovénia valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy állampolgárainak horvátországi tartózkodásukat követően ne kelljen karanténba vonulniuk Szlovéniában. A miniszter hozzátette, más országokkal is folynak tárgyalások a beutazások módjáról. Horvátország egyébként vasárnaptól fokozatosan újranyitotta határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség, valamint halaszthatatlan személyes okok miatt utaznak az országba. A horvátok csütörtökig 2213 koronavírus-fertőzöttről és 94 elhunytról adtak hírt.

Szlovákia eddig 1469 igazolt koronavírusos esetet és 27 áldozatot, Szerbia több mint 10 ezer fertőzöttet és 222 halottat, Ukrajna pedig csaknem 17 ezer megbetegedést és 456 halálesetet regisztrált.

Így nézhetnek ki a nyári utazásaink az új EU-s javaslat szerint - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)