Koronavírus: újabb gyógyszertől remélik a megoldást

A londoni kutatók szerint az ibuprofén tartalmú gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszerek segíthetnek az új típusú koronavírus által kiváltott légzési nehézségeken.

Két londoni kórházban is vizsgálják majd a hatóanyag eredményességét, a londoni Guy's és St Thomas' kórházak, valamint a King's College szakembereiből álló kutatócsoport szerint ugyanis az ibuprofént tartalmazó gyógyszerek hatékonyan használhatók lehetnek a légzési nehézségekkel küzdő koronavírusos betegek kezelésére - írta meg az Infostart a BBC cikkére hivatkozva.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus gyógyszer, koronavírus ibuprofén, koronavírus gyógymód, koronavírus kezelés
Korábban veszélyesnek tartották az ibuprofént, most azonban ez az új remény.Fotó: Getty Images

Megelőzhető a lélegeztetőgépre kerülés

A korábban elvégzett állatkísérletek eredményei arra utalnak, hogy a koronavírus-fertőzés egyik legsúlyosabb szövődménye - az akut légzési nehézség - hatékonyan kezelhető ibuprofénnel, ennek bizonyításához azonban emberekkel zajló teszt is szükséges. A kísérletben részt vevő betegek fele ezért ibuprofént is kap majd a szokásos gyógyszerek mellett.

Koronavírus: így bukott meg egy körülrajongott szer - kattintson a részletekért!

A szakemberek egyébként abban bíznak, hogy ezzel a költséghatékony kezelési módszerrel megelőzhető lehet, hogy a koronavírussal fertőzött betegek gépi lélegeztetésre szoruljanak. A kutatók azonban nem abban az összetételben fogják használni a hatóanyagot, mint amilyenben a patikai gyógyszerekben megtalálható, tehát nem érdemes most emiatt ibuprofén-felvásárlásba fogni.

Korábban veszélyesnek tartották

A koronavírus-járvány elején futótűzszerűen terjedt a hír, miszerint az ibuprofén ronthat az enyhe tünetekkel küzdő koronavírus-fertőzöttek állapodán. A hatóanyagot övező aggodalom tovább fokozódott, amikor Oliver Veran, francia egészségügyi miniszter is úgy nyilatkozott, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek - mint amilyen az ibuprofén is - súlyosbíthatják a betegek tüneteit.

A Humángyógyászati Bizottság által készített felülvizsgálat azonban hamar pontot tett a tévhit terjedésének végére, ugyais megállapították, hogy a paracetamolhoz hasonlóan az ibuprofén is biztonságosan alkalmazható a koronavírus okozta tünetek enyhítése céljából. Álláspontuk szerint tehát mindkét gyógyszer csökkentheti a lázat, valamint az influenzaszerű tünetek ellen is hatékonyan alkalmazhatók.

Az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) azonban azt javasolja, hogy az enyhe tüneteket produkáló koronavírusos betegek először a paracetamolt próbálják ki, enek szedése ugyanis kevesebb mellékhatással járhat, mint az ibuprofén, ezért az emberek többségének biztonságosabb választás. Figyelmeztettek továbbá arra is, hogy a gyomorfekélyes betegek például egyáltalán nem szedhetnek ibuprofént.

Tartós szövődmény lehet a koronavírus egyik különös tünete - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső