Koronavírus: új gyógyszer jön a tünetek enyhítésére

A koronavírus tüneteit enyhítő gyógyszert az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. készítené. A terméket már évek óta szállítják Amerikába, most pedig a hazai forgalmazási engedélyre vár.

Gyártás előtt áll a koronavírus tüneteit enyhítő magyar gyógyszer - írta a nepszava.hu a Világgazdaság cikkére hivatkozva.

Sürgetik a forgalmazási engedélyt

“Az elsődleges célunk nem a hatóanyag, hanem a kész tabletták értékesítése” - mondta Pallos László, az Alkaloida beszerzési igazgatója. Tablettát egyébként most is tud készíteni a társaság, az általa előállított Hydroxychloroquine 200 milligrammos gyógyszert ugyanis az Egyesült Államokban már törzskönyvezték. A cég és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) most azon dolgozik, hogy a gyógyszer minél hamarabb megkapja a magyarországi forgalmazási engedélyt is, hogy itthon is bevethető legyen a koronavírus-járvány idején.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus kezelése, koronavírus gyógyszer, koronavírus klorokin, koronavírus Magyarország,
A gyógyszer most a hazai forgalmazási engedélyre vár. Fotó: Getty Images

A magyar betegek az elsők

Koronavírus: "hosszabb ideig ki kell tartani" - olvassa el korábbi cikkünket!

Az igazgató tájékoztatása szerint a cég folyamatosan egyeztet a hazai egészségügyi szakemberekkel is, hiszen a gyógyszert elsősorban a magyar koronavírusos betegeknek szeretnék biztosítani, és csak utána másoknak. Az Alkaloidánál lévő hatóanyag-mennyiségből egyébként mintegy 20 millió 200 milligrammos tablettát tudnának előállítani. Ez a mennyiség több mint 2,2 millió beteg kezeléséhez lenne elég. A cég körülbelül 900 ezer tablettát tud elkészíteni naponta.

Malária kezelésére használják

A Hidroxiklorokin alapanyagot egyébként a malária kezelésére, valamint autoimmun kórképek esetén használják - mondta el a közrádióban Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója. Bár koronavírus-fertőzés esetében klinikai vizsgálatok még nincsenek, a kezdeti eredmények szerint a gyógyszer antibiotikummal együtt alkalmazva hatékony - pár nap alatt érezhető javulást hoz. A gyógyszer magára a vírusra hat, viszont jelenleg ez még nem valódi ellenszer - tette hozzá a szakértő. A kormány viszont annyira bízik a gyógyszer hatékonyságában, hogy rendeletben már meg is tiltotta az alapanyag kivitelét az országból.

Dohányhoz hasonló növény jelenthet reményt a koronavírus ellen - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: