Koronavírus: új felfedezés a hazai kutatóktól

Új utat nyit a koronavírus elleni védekezésben a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (SZBK) fejlesztett mesterséges intelligencia segítségével felfedezett receptor.

A közlemény szerint Horváth Péter, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó SZBK igazgatója, a Biomag kutatócsoport vezetője és munkatársai partnereikkel, a Bristoli Egyetem kutatóprofesszoraival, Peter Cullennel és Yohei Yamauchival közösen kimutatták, hogy az influenzával kapcsolatban folytatott kutatásaik során felfedezett, eddig ismeretlen szereplőn - a gazdasejt felszínén található neuropilin-1 (NRP1) receptoron - keresztül az új típusú koronavírus be tud jutni a gazdasejtbe.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus magyar kutatók, koronavírus kezelése, koronavírus terápia, koronavírus receptor
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus magyar kutatók, koronavírus kezelése, koronavírus terápia, koronavírus receptor

Új terápiás lehetőség jöhet

A világon számos kutatólabor dolgozik azon, hogy a koronavírus-fertőzés (COVID-19) folyamatát megismerve elősegítse a hatékony kezelés kifejlesztését. A kutatóknak eddig az angiotenzin-konvertáz enzim 2-t (ACE2) sikerült azonosítani, amelyen keresztül a vírus képes bejutni a sejtbe. Az SZBK mesterségesintelligencia-modellje alapján végzett kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy az NRP1 a COVID-19 elleni terápia új, második célpontja lehet.

Biztató hírek a koronavírus-gyógyszerről - kattintson a részletekért!

A neuropilin-1 (NRP1) a gazdasejt felszínén megtalálható receptor, amelyhez a koronavírus kötődni képes az S (Spike) elnevezésű fehérjén keresztül. Ebből az S fehérjéből enzimatikus hasítással képződik S1 fehérje, amely egyik végén - az úgynevezett C-terminális végen - rendelkezik egy speciális mintázattal, a "C-end rule"-lal (CendR). Ennek a régiónak a segítségével képes az új koronavírus az NRP1-hez kapcsolódni, és bejutni a sejtbe. A fertőzött sejtek több sejtmaggal rendelkeznek, mint az egészséges sejtek. Ennek a különbségnek a detektálásához és mennyiségi meghatározásához fejlesztett ki Horváth Péter és csapata egy, a világon egyedülállónak számító módszert, amely a mesterséges intelligencia legújabb irányán, a mélytanuláson alapul, és amelynek segítségével nagyon pontos mikroszkópos analízist képesek végezni a kutatók.

Rendhagyó módszer

Korábban az influenzakutatások kapcsán az NRP1-gén szűrésére is hasonló módszertant használt a szegedi kutatócsoport. Az intelligens algoritmusoknak - hasonlóan az önvezető autók irányításához vagy a közösségi médiumok intelligens képelemző algoritmusaihoz - azonban hatalmas tanulóadatbázisokra van szükségük, amely a kutatócsoportnak korábban nem állt a rendelkezésére. Ezért egy olyan hibrid módszert alakítottak ki, amely során egy mélytanuló metódus mesterséges példákat generál, és ezek alapján tanít egy másik intelligens módszert. A módszert nemrég publikálták a rendszerbiológia legrangosabb folyóiratában, a Cell Systems-ben.

Az egész násznépet tesztelték koronavírusra egy győri lagzi előtt - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő