Koronavírus: sokat kell várnunk a vakcinára

Az amerikai Pfizer gyógyszergyár által kifejlesztett koronavírus-vakcina engedélyeztetési eljárása már novemberben elindulhat. Ez azt jelenti, hogy az amerikai lakosság tömeges oltása már akár karácsonykor megkezdődhet. Ettől még nekünk, magyaroknak sokat kell várnunk arra, hogy elérhetővé váljanak ezek az oltóanyagok.

Koronavírus: mennyi vakcinát kaphat majd Magyarország? A válaszért kattintson ide!

Ha novemberben valóban engedélyezik a Pfizer vakcináját, még akkor is hónapokat kell várni arra, hogy Magyarországra is megérkezzen az új típusú koronavírus elleni oltóanyag - véli Lisziewicz Julianna immunológus. A szakember az ATV Start című műsorában úgy fogalmazott, nem lehet tudni, hogy karácsonykor tényleg rendelkezésre fog-e állni biztonságos oltóanyag, de először úgyis Amerikában lesznek elosztva az adagok, és csak utána jön Európába, ám az is kérdéses, hogy ebből mennyi juthat Magyarországnak.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Sokat kell várnunk arra, hogy itthon elérhetővé váljanak az oltóanyagok.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A vakcina még nem jelenti a járvány végét

A vakcina engedélyeztetése, illetve a tömeges oltás elindulása még nem jelenti a koronavírus-járvány végét - hívta fel a figyelmet az immunológus. Nem lehet tudni például azt sem, hogy akkor is hatásos lesz-e a vakcina, ha időközben mutálódik a vírus. Ezt mostani körülmények között nem lehet kikísérletezni - fogalmazott a szakember.

Mindent meg kell tenni a megelőzésért

Az immunológus szerint a fertőzöttek számához képest elhanyagolható lesz azok száma, akikeket első körben be tudnak oltani a koronavírus-fertőzés ellen. Az oltóanyag hatásának megismeréséhez ráadásul nem lesz elég néhány hónap. Kiemelte továbbá, hogy minél többet tud az ember egy betegségről, annál nagyobb lesz benne a félelem. Most például már egyre többet tudunk a COVID-19 által okozott maradandó károsodásokról, ezért mindent meg kell tenni azért, hogy ne kapjuk el - figyelmeztetett.

A szakember véleménye szerint egyébként az egészségügyben és a szolgáltatószektorban dolgozókat kellene először beoltani a koronavírus-vakcinával. Az idősebbek ugyanis könnyebben meg tudják védeni magukat, mint a frontvonalban dolgozók - magyarázta.

Mit tegyünk, ha a gyereken a koronavírus tüneteit tapasztaljuk? A válaszért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra