Koronavírus: részletek a Magyarországra érkező vakcináról

A koronavírus-járvány kezelésében óriási előrelépést jelent, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának használatát. Ezáltal még idén, a két ünnep között megérkezik Magyarországra az első mintegy 5000 adag, amellyel meg is indulhat az egészségügyi dolgozók vakcinálása - ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Koronavírus: az idei lesz a mentők legnehezebb karácsonya - kattintson!

Az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcinából fejenként 2 dózisra van szükség ahhoz, hogy kialakuljon afertőzéselleni teljes védelem. A második adag beadását követő 7. napon már védettek leszünk. Járványügyi szempontból azonban a sikeres küzdelemhez az is kell, hogy a lakosság nagy részét, legalább 60 százalékát immunizálják - emelte ki a tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Az oltás egyébként az első vizsgálatok alapján a vírus Nagy-Britanniában felfedezett új, erőteljesebben terjedő változata ellen is véd.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag, koronavírus operatív törzs
A két ünnep között megérkezik Magyarországra az első mintegy 5000 adag.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Kiket és hogyan oltanak?

Az első szállítmány még csak jelképes lesz, így a hétvégén még csak mintegy 5 ezer egészségügyi dolgozó koronavírus elleni vakcinálása indulhat meg. A második dózist 3 héttel később kapják meg. A teljes személyzet beoltása több hetet is igénybe vesz majd - ismertette Müller Cecília.

A vakcinát egyébként felkar izomzatába adják be, és minden esetben az oltó orvos dönt az adott személy olthatóságáról. A szakembernek ugyanis a javallatok figyelembe vétele mellett mérlegelnie kell az egyéni kockázatokat is. Közben már több 300 ezren regisztráltak az erre a célre létrehozott oldalon, de postai úton is már sokan jelezték az oltás iránti igényüket.

Az óvatosság továbbra is fontos

A tájékoztatón a tisztifőorvos kiemelte, hogy bár nagy az öröm a vakcina érkezése miatt, a koronavírus-járvány lelassításában továbbra is fontos szerepet játszanak a korábban már bevezetett intézkedések. A szakember azt ajánlja, hogy az ünnepek alatt is a lehető legkevesebb emberrel találkozzunk, és tartsuk be az előírásokat.

Kárpátalján már megjelent a mutálódott koronavírus - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: