Koronavírus: példaértékű, amit ez a magyar kisváros tesz

Teljes felnőtt lakossága számára lehetővé teszi Kozármisleny önkormányzata, hogy koronavírustesztet igényeljenek. A teszt önkéntes alapú, de nem ingyenes - ugyanakkor a kisváros fizeti a költségek egy részét. Bíró Károly független polgármester arra számít, hogy akár 2000 főnél is többen élnek majd a lehetőséggel.

El lehet-e kapni másodszor is a koronavírus-fertőzést? Cikkünkből kiderül.

A tesztelést, amelyre április 20-tól lehet jelentkezni, április 25. és május 31. között tartják a helyi, jelenleg lezárt, nem használt városi sportcsarnokban. Bár nem ingyenes, de kedvezményes árú, 6800 Ft személyenként, a költségekbe ugyanis az önkormányzat is beszáll - írja a Szabad Pécs. A tesztelésnek a város részéről nem lesz anyagi gátja: az önkormányzat akkor is biztosítja mindenkinek a támogatást, ha Kozármisleny összes lakosa igényli a tesztet. Bíró Károly szerint ha nem is az összes, azaz esetükben mintegy 5000 fő 18 év feletti lakos, de akár 2000 főnél is többen vállalhatják majd a tesztelés procedúráját és annak a lakosokra eső díját.

Gyorstesztet használnak

A Pécs melletti 6900 lelkes kisváros vezetője a Facebook-oldalán tette közzé, hogy sikerült megállapodnia egy baranyai egészségügyi szolgáltatóval, és készek akár Kozármisleny teljes felnőtt lakosságát leteszteltetni. Bíró Károly úgy tudja, Kozármisleny az első magyar, városi rangú település, amely támogatja akár a teljes felnőtt lakosság szűrését.

Mint azt a polgármester elmondta, az első napon több mint nyolcvan fő jelentkezett és kapott időpontot a szűrésre. Vérből vett minta alapján, úgynevezett gyorsteszttel tesztelnek, amelynek eredménye 15-20 percen belül megvan. A koronavírus-fertőzés esetén kétféle ellenanyag termelődik az emberi szervezetben, a gyorsteszt mindkettőt jelzi: azt is, amelyet afertőzéselső, aktív szakaszában termel az emberi szervezet, és azt is, amelyet már egy későbbi állapotban, két héttel a fertőzés után lehet kimutatni.

Térítésmentes tesztelést is biztosítanak

A helyi önkormányzat egyébként teljes térítésmentes tesztelést biztosít az önkormányzati dolgozóknak, az önkormányzati cégek dolgozóinak, illetve azoknak a helyi önkénteseknek, akik részt vesznek a helyi idősek segítésében: bevásárolnak, gyógyszereket váltanak ki, meleg ételt szállítanak ki, illetve csekkeket adnak fel a postán.

"Nagyobb szükség van ránk, mint valaha!" - Civil önkéntesek segítik az állásukat vesztett családokat - olvassa el a részleteket az nlc.hu oldalán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció