Koronavírus: Pécsen tárták fel a vírus genomját

Magyarországon először sikerült pécsi kutatóknak meghatározniuk az új koronavírus (SARS-CoV-2) teljes genetikai kódját - jelentette be szombaton a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Meghaladta a százat a hazai fertőzöttek száma szombatra virradóra. Részletek itt.

"Ez egy fontos mérföldkő a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére" - hangsúlyozta az intézmény által kiadott közleményben dr. Jakab Ferenc, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának vezetője. A kutatók dr. Kemenesi Gábor irányításával első lépésként egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját dolgozták fel a nemzetközi protokoll alapján. Ezt követően a központ Genomikai és Bioinformatikai laboratóriumának munkatársai, Urbán Péter és Tóth Gábor Endre, új generációs szekvenálási technológiát alkalmazva határozta meg a vírus genetikai kódját. A nagy mennyiségű adat feldolgozását és elemzését a Bioinformatikai kutatócsoport munkatársa, dr. Herczeg Róbert végezte.

Pécsi kutatóknak sikerült meghatározniuk az új koronavírus teljes genetikai kódját
Pécsi kutatóknak sikerült meghatározniuk az új koronavírus teljes genetikai kódját

A kutatócsoportok szoros együttműködése és a kidolgozott eljárás lehetővé teszi, hogy a teljes munkafolyamatot a lehető leggyorsabban lehessen elvégezni a további igazoltan pozitív minták esetén is a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában.

Dr. Jakab Ferenc vezeti azt a miniszterelnök által korábban bejelentett akciócsoportot, amelynek célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése. "A mostani eredmény is egyértelműen jelzi, hogy az ilyen jellegű szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is" - mutatott rá a professzor.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: