Koronavírus: Pécsen tárták fel a vírus genomját

Magyarországon először sikerült pécsi kutatóknak meghatározniuk az új koronavírus (SARS-CoV-2) teljes genetikai kódját - jelentette be szombaton a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Meghaladta a százat a hazai fertőzöttek száma szombatra virradóra. Részletek itt.

"Ez egy fontos mérföldkő a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére" - hangsúlyozta az intézmény által kiadott közleményben dr. Jakab Ferenc, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának vezetője. A kutatók dr. Kemenesi Gábor irányításával első lépésként egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját dolgozták fel a nemzetközi protokoll alapján. Ezt követően a központ Genomikai és Bioinformatikai laboratóriumának munkatársai, Urbán Péter és Tóth Gábor Endre, új generációs szekvenálási technológiát alkalmazva határozta meg a vírus genetikai kódját. A nagy mennyiségű adat feldolgozását és elemzését a Bioinformatikai kutatócsoport munkatársa, dr. Herczeg Róbert végezte.

Pécsi kutatóknak sikerült meghatározniuk az új koronavírus teljes genetikai kódját
Pécsi kutatóknak sikerült meghatározniuk az új koronavírus teljes genetikai kódját. Grafika: Getty Images

A kutatócsoportok szoros együttműködése és a kidolgozott eljárás lehetővé teszi, hogy a teljes munkafolyamatot a lehető leggyorsabban lehessen elvégezni a további igazoltan pozitív minták esetén is a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában.

Dr. Jakab Ferenc vezeti azt a miniszterelnök által korábban bejelentett akciócsoportot, amelynek célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése. "A mostani eredmény is egyértelműen jelzi, hogy az ilyen jellegű szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is" - mutatott rá a professzor.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

Túlnyomóan napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem valószínű. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik, a Zemplén térségében egy-egy viharos körüli lökés is lehet a reggeli órákban. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul, az északkeleti és északnyugati tájakon mérhetjük a 30 fok alatti értékeket. A forróság mellett napközben melegfront dominál.