Koronavírus: "óvatosan, lassan kell haladni"

Magyarországon a koronavírus-fertőzöttség mértékét tekintve vannak komoly területi különbségek, ezért a további védekezésben óvatosan, lassan, és a védelmi intézkedések jó részének fenntartásával lehet haladni - közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádió Aréna című keddi adásában.

Most egész Európa, sőt az Egyesült Államok is abban a helyzetben van, hogy a szigorú járványügyi intézkedések után elkezdhet gondolkodni arról, hogy merre van a kiút - fogalmazott a miniszter. Egyelőre azt lehet mondani, hogy azok az intézkedések, amelyeket márciusban bevezettek, többnyire beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen Magyarország - néhány közép-európai országgal együtt - kifejezetten jól áll abban az összehasonlításban, amely azt mutatja, melyik országban milyen mértékben terjedt el a koronavírus-járvány - vélekedett.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások, koronavírus kijárási korlátozás, koronavírus kijárási korlátozás enyhítése, koronavírus intézkedések, koronavírus munkanélküliség, koronavírus gazdaság
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások, koronavírus kijárási korlátozás, koronavírus kijárási korlátozás enyhítése, koronavírus intézkedések, koronavírus munkanélküliség, koronavírus gazdaság

El kell kerülni az ugrásszerű növekedést

Nézze meg, hogyan élik túl a házi karantént HáziPatika.com munkatársai!

Amikor a korábban megszokott élet újraindításáról van szó, figyelembe kell venni a fertőzöttség mértékét és azt, hogy a tervezett intézkedések ne járjanak a koronavírusos betegek számának ugrásszerű növekedésével - emelte ki. Mint mondta, az eddigi védelmi intézkedések elsődleges indoka az volt, hogy az egészségügyi rendszer fel tudjon készülni. Ez megtörtént, lesz kellő szabad kapacitás ahhoz, hogy még a legrosszabb forgatókönyv esetén is mindenki megfelelő ellátáshoz jusson - hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, ez is esélyt ad arra, hogy megpróbálják lassan, óvatosan, szigorú menetrend szerint újraindítani az életet. A konkrét intézkedésekről a kormány szerdán dönt - közölte. Arról is beszélt, hogy legfeljebb irányadó dátumokat tudnak majd meghatározni, és továbbra is folyamatosan vizsgálni kell a koronavírus okozta helyzetet.

Komoly feladatot ad a munkanélküliség

A gazdasági intézkedéseket illetően elsősorban a munkahelyek megőrzése, a regisztrált álláskeresők számának alakulása, továbbá a gazdaság teljesítménye a legfontosabb szempont - hangsúlyozta Gulyás. Mint mondta, az álláskeresők számának növekedése komoly feladatot ad az országnak, a kormánynak. Különösen a szolgáltató szektorban voltak jelentős leépítések, és bár ez a szektor gyorsabban épülhet vissza, azt ma felelősségteljesen senki nem tudja megmondani, hogy mikor fog helyreállni a koronavírus-járvány előtti állapot - közölte. Megjegyezte, talán a belföldi turizmus esetében lehet reménykedni, hogy a nyár vége már hozhat bevételt.

A miniszter szerint a koronavírus elleni védekezés eszközei mindenhol hasonlóak, és ugyanezek fognak a magyar kormány rendelkezésére állni akkor, ha valóban lesz ősszel egy második hullám.

Vírustesztelést vezethet be az Egyesült Államok a nemzetközi járatokon - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső