Koronavírus: örülhetnek Új-Zélandon

Több mint négy hétig szigorú kijárási korlátozások voltak érvényben Új-Zélandon. Úgy tűnik, ennek meg is volt az eredménye, és vissza tudták szorítani a koronavírus-járványt.

Új-Zéland megnyerte a csatát a koronavírus ellen - írta meg a The Guardian. Az ország miniszterelnöke, Jacinda Ardern úgy fogalmazott, a szigorú szabályozással sikerült megakadályozniuk, hogy a koronavírus észrevétlenül, széles körben elterjedjen.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Új-Zéland, koronavírus korlátozások, koronavírus iskolák, koronavírus munkahelyek, koronavírus enyhítések,
A szerdai nyitásra készül egy tanár egy aucklandi iskolában.Fotó: Getty Images

Óvatosnak kell lenni

Koronavírus: még várniuk kell az olaszoknak - a részletekért kattintson ide!

A biztató eredmények miatt az ország engedélyezni fogja az iskolák és a vállalkozások újraindítását, azonban továbbra is azt kérik, hogy aki tud, az dolgozzon és tanuljon otthon. A koronavírus elleni védekezést célzó intézkedések tehát enyhülnek, "a legrosszabbat már elkerülték", de a harcot még nem szabad befejezni. "Ébernek kell maradni, ha ezt az állapotot meg is akarjuk tartani" - emelte ki az államfő. Az új szakasz azonban új kockázatokat is rejt magában, ugyanis az emberek gyakrabban érintkeznek majd egymással, mint az elmúlt hónap során.

Fokozatosan újraindulhat a megszokott élet

A 10 év alatti gyerekek már szerdától visszatérhetnek az iskolába, ha nem tudják megoldani az otthoni tanulást, illetve ha a szülők újra munkába állnak. A munkavállalók pedig ismét bemehetnek munkahelyükre, ehhez azonban a cégeknek biztosítaniuk kell a koronavírus elleni védekezéshez megfelelő egészségügyi és biztonsági feltételeket, a dolgozóknak pedig figyelniük kell a távolságtartásra. Várhatóan 1 millió új-zélandi tér vissza a munkába a napokban. "Megnyitjuk a gazdaságot, de az emberek társadalmi élete még nem indulhat újra" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

19 áldozatot szedett a járvány

Új-Zélandon egyéként eddig 1472 embert fertőzött meg és 19 életet követelt az új típusú koronavírus. A koronavírus-járvány legutóbbi új-zélandi áldozata egy 90-es éveiben járó nő volt, aki hétfőn hunyt el. ""A teljes siker érdekében le kell vadásznunk a vírus utolsó néhány esetét is, de ez olyan, mintha egy tűt keresnénk a szénakazalban" - fogalmazott az államfő.

Az Egyesült Királyságban felére esett vissza a sürgősségi osztályok forgalma a koronavírus-járvány kitörése óta, a betegek ugyanis félnek a vírustól és nem mernek bemenni. A részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció