Koronavírus: nem végez mintavételt az OVSZ

A napokban bejelentették, hogy a koronavírus elleni védekezésben már az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) is részt vesz azzal, hogy kivizsgálja a beszállított mintákat. A vérgyűjtési helyszíneken azonban nem történik mintavétel, ezért ilyen céllal senki ne jelentkezzen náluk - kérik közleményükben.

A koronavírus jelenlétének kimutatását szolgáló PCR-vizsgálatokat az OVSZ külön laboratóriumban, és csak az egészségügyi szolgáltatók által levett mintákon végzi, segítve ezzel a fertőzésgyanús személyek mielőbbi tesztelését. Az OVSZ e tevékenysége a vérellátás és a vérkészítmények biztonságát nem veszélyezteti, a véradók jogszabályban előírt vizsgálatait időben elvégzik így is.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus mintavétel, koronavírus-tesztelés, koronavírus PRC-teszt, koronavírus OVSZ, koronavírus véradás, koronavírus vér
A véradók esetében sem végez koronavírustesztet a szolgálat. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Lakossági mintavétel nincs az OVSZ-nél

Lakossági mintavétel az OVSZ intézményeiben nem történik, de a véradók esetében sem végez koronavírustesztet a szolgálat. Mivel az új típusú koronavírus transzfúzióval nem vihető át, a vért kapó betegek számára ez a vírus kockázatot nem jelent.

Ne is jelentkezzünk ebből a célból!

Koronavírus: meddig kell még maszkot viselni? Olvassa el egy hazai szakember véleményét!

Az OVSZ tehát nyomatékosan kér minden koronavírus-fertőzöttet, illetve COVID -gyanús személyt, hogy ne jelentkezzenek mintaadásra sem az OVSZ intézeteiben, sem a kiszállásos véradásokon. Ellenkező esetben a vérgyűjtési események biztonságát és eredményességét veszélyeztetnék. A szolgálat kiemeli továbbá, hogy ezeken az eseményeken továbbra is csak teljesen egészséges donorok jelenhetnek meg.

A koronavírus-járvány miatt teljesen bezárkózott egy magyar falu - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)