Koronavírus: nem tudni, mire képes az új variáns

Magyarországon is újra emelkedni kezdett az új koronavírusos esetek napi száma, valószínűleg a járványkorlátozások eltörlése és az omikron BA.2 variánsa miatt.

Már múlt héten érzékelhető volt a koronavírusos fertőzések számának növekedése - közölte a Népszavával egy járványügyi elemző. A hétvégén napi átlagban dupla annyi esetet találtak, mint egy hete, igaz, kevesebb teszttel. Akkor 4902 új fertőzöttet azonosítottak, azaz napi átlagban 980-at, míg most 5839 új fertőzöttet regisztráltak, vagyis 1946 a napi átlag.

Belehúzott az influenza: ezekben a megyékben a legtöbb a beteg Tovább erősödött az influenza Magyarországon - közölte néhány napja a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Még nem lehet megmondani, mire képes az új variáns

A szakember szerint egyelőre három - Komárom-Esztergom, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron - megyében és a fővárosban nőtt néhány százalékkal a fertőzöttek száma. Hozzátette: a magasabb esetszámok mögött a járványkorlátozások eltörlése és az omikron BA.2 variánsa állhat." Hogy mit fog csinálni ez a variáns, még nem lehet megmondani" - mondta el a lapnak Kemenesi Gábor víruskutató. Szerinte egyelőre a kutatók is figyelik, hogyan alakul a járvány a nyugati országokban. Angliában szintén elindultak felfelé a fertőzésszámok és a kórházi esetek számai.

Több országban is emelkedik a fertőzöttek száma. Fotó: Getty Images
Több országban is emelkedik a fertőzöttek száma. Fotó: Getty Images

A víruskutató szerint a koronavírus pandémia még mindig nem egy olyan "beállt" rendszer, mint az influenzáé, egymástól függetlenül jönnek létre az új változatok. Ez is olyan, mint egy családfa, amelynek teljesen külön ágain jönnek létre az új variánsok és nem tudni előre, hol és milyen fogja felütni a fejét.

Amit most léphetünk annyi, hogy aki csak teheti, kérje az oltást - fogalmazott Kemenesi Gábor. Csakhogy Magyarországon bár 5,7 millió ember kérhette volna március 18-ig, csupán 3,8 millió vette fel a harmadik oltását. Azaz az érintettek jó egy harmada nem élt a lehetőséggel. Szintúgy nem fogynak az ingyenesen kérhető, influenza elleni vakcinák sem. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ egykori járványügyi főosztályának vezetője mindezt azzal magyarázta, hogy lanyhult az emberek veszélyérzete, hiszen tavaly elmaradt az influenza-járvány.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: