Koronavírus: nem terveznek lezárásokat itthon

A fertőzöttek számában ugyan ugrásszerű növekedés következhet be a koronavírus-járvány negyedik hulláma során, a várakozások szerint a kórházi ellátásra szorulók és az elhunytak száma nem követi majd ugyanezt a dinamikus tendenciát. A védőoltás és a védettség igazolvány azonban igen fontos szerepet kaphat az elkövetkezendő időszakban - derült ki a szerdai kormányinfón.

Magyarországon augusztus elsejétől vált lehetővé a koronavírus-oltás harmadik, emlékeztető dózisának beadatása azoknak, akik már legalább 4 hónapja megkapták a második adagot. Úgy tűnik azonban, hogy a kezdeti lelkesedés gyorsan elmúlt.

A keddi kormányülés legfontosabb döntéseiről számolt be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón. Augusztus 21-e óta ez az első ilyen tájékoztató. A miniszter elmondása szerint a kormány az elmúlt napon megvizsgálta és értékelte a járványügyi helyzetet, ezek alapján pedig úgy határozott, hogy nem terveznek lezárásokat, hiszen véleményük szerint az országot felkészülten érte el a koronavírus-járvány negyedik hulláma, így ennek kezelése nem okoz majd gondot. A veszélyhelyzet meghosszabbítását mindenesetre kezdeményezik az Országgyűlésnél.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
Tóth János orvos az oltásról tájékoztat egy nőt, mielőtt beoltja őt a koronavírus ellen.Fotó: MTI/Rosta Tibor

A 12 év alattiaknak is lesz vakcina

"Az oltás életet menthet" - szögezte le Gulyás, hozzátéve, hogy Magyarországon még van bőven koronavírus -oltás, több millió adag, és utánpótlás is folyamatosan érkezik még. Kitért arra is, hogy van egy új vakcinabeszerzési kezdeményezés az Európai Unión (EU) belül, amely keretében a 12 év alattiak számára vásárolnának oltóanyagokat a Pfizertől. Az egyeztetések azonban még tartanak.

A harmadik, ismétlő dózissal kapcsolatban pedig azt mondta a miniszter, a 60 év felettieknek kifejezetten ajánlott beadatniuk. Nem kizárt, hogy ismét megnő a védettségi igazolvány szerepe itthon, ám egyelőre elegendőnek tartják a jelenleg érvényben lévő óvintézkedéseket - jegyezte meg.

Kötelezhetik-e a cégek az oltásra a dolgozókat?

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy egy felvetés szerint lehetőséget kellene adni a munkáltatóknak arra, hogy eldönthetssék, megkövetelik-e dolgozóiktól a védőoltás beadatását. Gulyás szerint ez az igény "jogosnak tűnik". Szó volt továbbá a hitelmoratórium meghosszabbításáról is. Mint kiderült, a törlesztés felfüggesztésének fenntartását személyesen, a bankjuknál kérvényezhetik a járvány miatt anyagi nehézséggel küzdő jogosultak, legkésőbb októban 31-éig. A további részleteket Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti majd pénteki rádióinterjújában.

Még mindig tartja magát a tévhit, hogy a gyerekeket nem érinti a koronavírus-fertőzés, holott ez nem igaz - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A szakember arról is beszélt, mely COVID-19-hez kapcsolható tünetek gyakoriak a kisebbeknél.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)