Koronavírus: nem tart sokáig a védettség

Régóta próbálnak rájönni a kutatók, hogy vajon meddig nyújtanak védettséget egy újabb megfertőződéssel szemben az új típusú koronavírus ellen termelődött antitestek. Egy friss tanulmány megtalálta a választ a kérdésre, és úgy tűnik, hogy a gyógyultak nem sokáig nyugodhatnak meg felépülésük után.

Az új típusú koronavírus ellen termelődött antitestek hamar eltűnnek a szervezetből, tehát a fertőzésből felépült pácienseknél nem alakul ki tartós immunitás - állapította meg egy friss kínai tanulmány.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fertőzöttek, koronavírus antitest, koronavírus immunitás, koronavírus tünetmentes fertőzöttek
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fertőzöttek, koronavírus antitest, koronavírus immunitás, koronavírus tünetmentes fertőzöttek

8 hét után jelentősen csökken a védettség

Jelentősen lassítja a koronavírus terjedését a kötelező maszkviseléd - a részletekért kattintson ide!

A szakemberek 37 tünetmentes és 37 tüneteket mutató koronavírus-fertőzöttet vontak be a kutatásba. Az alanyok vérének vizsgálata során azt látták, hogy 90 százalékuknál már a gyógyulásuk után 2-3 hónappal is jelentősen csökkent az antitestek mennyisége - olvasható a Minnesotai Egyetem oldalán. A tanulmány szerzői szerint ezek az eredmények azt sugallják, hogy kockázatos lehet azt feltételezni, hogy a gyógyult betegek immunitást élveznek az újrafertőződés szempontjából. Ez a megállapítás pedig nagy mértékben befolyásolhatja majd a szociális távolságtartásra vonatkozó ajánlások fenntartásának idejét is.

70 százalékkal csökken az antitestszint

A fő megállapítások között szerepelt, hogy a tünetmentes koronavírus-fertőzöttek 93 százalékának szervezetében már a kórházból való hazaengedésük után 8 héttel átlagosan 71,1 százalékkal kevesebb antitest volt jelen. A tüneteket produlálók 97 százalékánál pedig 76,2 százalékkal csökkent a mennyiség 2 hónap elteltével.

Érdekes továbbá az is, hogy a tünetmentes betegek 40 százaléka néhány hónappal később már egyáltalán nem védett egy újabb koronavírus-fertőzéssel szemben, míg azok körében, akik panaszokkal is küzdöttek a COVID-19 miatt, csupán 12,9 százalék ez az arány. Ők azok, akiknek a szervezetében már egyáltalán volt jelen az antigén a vizsgálatok idején.

Budapest XI. kerületének egyik kisboltjában fajult el egy konfliktus, miután a maszkját otthon felejtő 56 éves nőt úgy meglökte az üzlet biztonsági őre, hogy a nőnek eltört a csuklója. A részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső