Koronavírus: nem esznek többé kutyát Sencsenben

Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását a dél-kínai Sencsenben, miután az új koronavírus megjelenését követően a kínai kormányzat a vadhúsok fogyasztására és kereskedelmére is tilalmat vezetett be.

Május 1-étől tilos lesz minden, az ország háztáji állatokat felsoroló listáján nem szereplő, tudományos célra, bemutatásra használt vagy háziállatként tartott állat húsának fogyasztása - tette közzé döntését internetes oldalán a 12,5 millió lakosú város kormányzata csütörtökön. A közlemény szerint "a háziállatként tartott macska és kutya a többi állatnál szorosabb kapcsolatot épített ki az emberrel, fogyasztásuk ezért számos fejlett országban, valamint Hongkongban és Tajvanon is tilos, amint azt a modern emberi civilizáció megköveteli."

Sencsenben tilos macskát vagy kutyát fogyasztani májustól
Sencsenben tilos macskát vagy kutyát fogyasztani májustól

Továbbra is fogyasztható állatok között tartják számon a szarvasmarhát, sertést, birkát, szamarat, nyulat, valamint a baromfit, galambot és fürjet. A tiltás alól kivételt jelentenek továbbá a vízi állatok, köztük a teknős és a béka is. Az élelmiszerként nem hasznosítható állatok fogyasztásra történő szaporítása, tartása, kereskedelme, reklámozása, illetve az ilyen célra használt helyszín biztosítása viszont egyaránt törvénybe ütközik májustól.

Elképzelhető, hogy az új koronavírus (SARS-CoV-2) már régebb óta terjed emberek között, kutatók szerint azonban teljességgel kizárható, hogy a kórokozót emberi technológia alkotta volna. Részletek itt.

Szakértők szerint az új koronavírus állatról terjedhetett át emberre. Bár a legtöbben a denevért tartják a vírus eredeti gazdatestének, arról egyelőre nincs egységes elképzelés, hogy mi lehetett a köztes hordozó. A legkorábban azonosított betegek közül sokan a közép-kínai Vuhanban található hal- és húspiacon fertőződtek meg, ahol egyebek mellett denevéreket és kígyókat is árultak. Mindenesetre a kínai központi vezetés február végén betiltotta a vadhúsok fogyasztását és kereskedelmét.

Elképesztő képsorokat rögzített a járványhelyzet miatt szinte teljesen elnéptelenedett Londonról egy magyar videós. Tekintse meg a felvételt az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső