Koronavírus: "nem az oltástól kell tartanunk"

A védőoltások már bizonyítottak, hiszen segítségükkel már több súlyos, hosszú távú szövődményekkel is járó betegséget meg tudunk előzni, például a kanyarót és a diftériát - hangúlyozta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Az oltásokat már évtizedek óta biztonsággal alkalmazzák, és a koronavírus elleni oltóanyag megérkezésével a jelenleg is tomboló világjárvánnyal szembeni védekezés új szakasza indult el. A vakcinákról azonban már most számos tévhit terjed, ezért fontos leszögezni, hogy nem az oltástól kell tartanunk, hanem a fertőzéssel járó súlyos következményektől, és ezeket kell kivédeni - hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag, koronavírus védekezés, koronavírus megelőzés, koronavírus operatív törzs
Sóoldatot fecskendez a koronavírus elleni oltóanyaghoz az oltópont egyik munkatársa.Fotó: MTI/Balázs Attila

Újabb adag érkezik

Mint mondta, a hét folyamán újabb adag érkezik majd a Pfizer-vakcinából, amelyből már minden megyébe szállítanak majd. Így a jelenlegi 5 oltópont helyett már 25 helyszínen tudják beoltani az egészségügyi dolgozókat az új típusú koronavírus ellen.

Koronavírus: 6000 adag orosz vakcinát kaptunk - kattintson a részletekért!

A szakember kitért arra is, hogy 2021 első felében valószínűleg több újabb oltóanyag használatát is engedélyezi majd az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), tehát belátható időn belül elkezdődhet a lakosság tömeges vakcinálása is. Kiemelte továbbá, hogy az aktív koronavírus-fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a gyógyultak száma pedig nő. Ez jó hír - fűzte hozzá.

Még mindig vannak szabályszegők

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy az elmúlt napon 233, szeptember 21-e óta pedig több mint 16500 emberrel szemben kellett intézkednie a rendőrségnek a koronavírus-járvány elleni küzdelmet segítő maszkviselési szabályok megszegése miatt. Erről Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője beszélt.

Ambrus Attiláéknál nem vita kérdése a koronavírus elleni védőoltás - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: