Koronavírus: nekik ajánlják a 4. oltást a britek

Megkezdődött a koronavírus elleni oltás negyedik dózisának beadása az időseknek és az egészségi okokból veszélyeztetett lakossági csoportoknak Angliában.

A negyedik - a hivatalos meghatározás szerint a "második emlékeztető" - oltási dózis alkalmazását a brit kormány mellett működő független oltásügyi bizottság (JCVI) javasolta a múlt hónapban, és a kormány elfogadta az ajánlást. A JCVI állásfoglalásának megfelelően a negyedik koronavírus-vakcinát az 75 év feletti korosztálynak, az idősotthonok lakóinak és az egészségi okokból kockázati csoportokba tartozó - főleg immunbetegségekkel küszködő -, 12 évnél idősebb személyeknek ajánlják fel.

A negyedik dózist a célcsoportokon belül azok kaphatják, akiknek a harmadik - "első emlékeztető" - oltást legalább hat hónappal korábban beadták. A JCVI javaslatát egyébként az Egyesült Királyság mind a négy országa - tehát Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország is - elfogadta, így a negyedik oltási adagok beadása hamarosan országossá válik.

idősebb nő oltást kap
Leginkább három lakossági csoportnak javasolják a negyedik oltást.Fotó: Getty Images

Ezért szükséges egy újabb dózis

Sajid Javid egészségügyi miniszter azzal indokolta az oltásügyi bizottság ajánlásának elfogadását, hogy a koronavírus okozta COVID-19 betegséggel szembeni immunitás idővel gyengülni kezd. A kormány tehát ebből a meggondolásból döntött úgy, hogy elkezdi a negyedik, újabb emlékeztető dózisok beadását a veszélyeztetettebb lakossági csoportoknak.

Koronavírus: gyorsan gyengül az idősek védettsége .

Wei Shen Lim professzor, a JCVI COVID-19-albizottságának elnöke a februárban kiadott ajánlás közzétételéhez fűzött nyilatkozatában kiemelte, hogy a harmadik oltási dózisok tömeges alkalmazását célzó, tavaly kezdődött kampány kiemelkedő védelmet biztosít a lakosságnak az új típusú koronavírus okozta betegség súlyos változatainak kialakulásával szemben, és e magas szintű védelem fenntartása a cél a negyedik dózisok beadásának tavaszi kampányában. Utalt továbbá arra, hogy ősszel döntés várható egy esetleges újabb oltási kampányról, vagy a negyedik dózis alkalmazásának szélesebb kiterjesztéséről.

7 millióan kaphatják meg

Jelenleg hozzávetőleg 7 millióan jogosultak országszerte a negyedik oltási adag beadatására. A kampány hétfőn kezdődött első hetében 600 ezer embernek küldenek értesítést arról, hogy már jelentkezhet a negyedik dózisért.

Idén év elején Európában jelentősen csökkent a többlethalálozások száma. Magyarországon a koronavírus-világjárvány előtti időszakhoz képest is alacsonyabb értéket jegyeztek fel.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)