Koronavírus: napi félmillió magyart tudnának beoltani

Ha lenne elegendő koronavírus elleni vakcina, akkor napi félmillió embert tudnának beoltani itthon - jelentette ki Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, az Európai Uniós (EU) oltóanyag-szállítás elég lassú, ezért több tagállam részéről is éles kritikák érik az Európai Bizottságot.

A szerdai kormányülésen született döntéseket ismertette Gulyás Gergely az idei év első kormányinfóján. Az új típusú koronavírus okozta helyzetet úgy értékelte, hogy Magyarország már túl van a második hullám csúcsán, a járvány visszaszorulóban van. A miniszter elmondása szerint mintegy 2 hónapja vezette be a kormány a szigorú korlátozásokat, amelyek hatására december vége óta egyértelműen csökkennek a járványügyi számok.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, kormányinfó, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Újabb szállítmány érkezett a Pfizer-BioNTech-vakcinából Békéscsabára.Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Rosta Tibor

Meddig kell még fenntartani a korlátozásokat?

A hazai intézkedések következetesek, és a szakemberek javaslata szerint ezeket fenn is kell tartani - szögezte le Gulyás. Hozzátette ugyanakkor, hogy 2 esetben jöhet szóba a koronavírus-járványt megfékező korlátozások enyhítése:

  • ha továbbra is lefelé tart a járványgörbe,

  • és/vagy ha sikerül az átoltottságot olyan mértékűre növelni, ami legalább a veszélyeztetetteket megvédi.

A vakcinákról

Koronavírus: hamis vakcinákat kínálnak az interneten - kattintson!

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél több koronavírus -vakcinát szerezzünk - jegyezte meg a miniszter. Mint mondta, Magyarország eddig 5 gyártótól összesen 19,7 millió oltóanyagot rendelt. Kitért arra is, hogy sajnálatos módon az EU-s oltóanyag-szállítás elég lassú. Bár már 2 féle vakcinát kapunk rendszeresen, de még így is heti 100 ezer alatt van az országba érkező mennyiség. Pedig ha lenne elegendő vakcina, akkor egy nap alatt fél millió embert be tudnának oltani, tehát néhány hét alatt megoldható lenne a teljes lakosság vakcinázása.

A miniszter leszögezte azt is, hogy az oltás önkéntes, és a későbbiekben sem fogják kötelezővé tenni. Aki viszont szeretné beoltatni magát a COVID-19 ellen, annak regisztrálnia kell az erre a célra létrehozott oldalon . Eddig egyébként már 96100 embert oltottak be Magyarországon.

A járvány kezdetén még úgy tudtuk, hogy az új típusú koronavírus okozta betegségből 2-3 hét alatt felépülnek a páciensek. Azonban egyre többen számolnak be arról, hogy akár hosszú hónapokig is szenvednek a fertőzés elhúzódó hatásaitól. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)