Koronavírus: minden ötszázadik amerikai meghalt a járvány miatt

A koronavírus-járvány kezdete óta mintegy 660 380 amerikai, az Egyesült Államok minden ötszázadik lakója meghalt a kór miatt - jelentette csütörtökön az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

A friss adatok szerint, az elmúlt 19 hónapban az amerikai lakosság körülbelül 0,2 százaléka hunyt el a járvány következtében. Csak az elmúlt hét napban 8842 amerikai halt meg a vírusfertőzés szövődményeiben. A koronavírus miatti megbetegedések száma az USA-ban elérte a 41 262 574-et, csak a múlt héten 979 281 új megbetegedést rögzítettek. Az Egyesült Államok népszámlálási irodájának augusztus 2-ai adatai szerint jelenleg 332 582 420-an élnek az országban - írta az MTI.

A lakosság több mint felét beoltották

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szeptember 14-i jelentése szerint 179,3 millió amerikai kapott Covid-19 elleni oltást, ami a teljes lakosság 55 százalékát jelenti A legnagyobb átoltottsággal rendelkező államok New Jersey, Texas, Washington, Tennessee és Florida. Ugyanakkor az ország kórházainak intenzív osztályai telítődtek a koronavírusos betegekkel. Tennessee állam kórházai minden nap új rekordot döntenek a koronavírus miatt kórházi kezelésre szoruló betegek számát tekintve. Szeptember 9-ig több mint 100 ezer fertőzöttet kezeltek az állam kórházaiban, jelenleg 3846 beteget látnak el. A szövetségi kormány által közzétett friss adatok szerint a különösen fertőző delta variáns elterjedését követően a déli államokban, valamint Kaliforniában és Oregonban a kórházban ápolt betegek több mint 50 százalékát a Covid-19 miatt kezelik.

usa covid
Az USA-ban a lakosság 55 százalékát beoltották. Fotó: Getty Images

Már bánják, hogy nem oltakoztak

A Newsmax konzervatív amerikai hírportál szerint sok fertőzött utólagosan már bánja, hogy nem vette komolyan a védőoltásra és a biztonsági intézkedésekre vonatkozó figyelmeztetéseket. "Őszintén szólva nem gondoltam, hogy veszélyben vagyok" - mondta az egyik nashville-i kórház intenzív osztályán fekvő Joe Gammon. A hatgyermekes, 45 éves férfi hetek óta kritikus állapotban van a Covid-19 miatt. Gammon arról is beszélt, hogy "a vírus komolyságát alábecslő, valamint a személyes szabadságot népszerűsítő" talk-show-k miatt döntött úgy, hogy nem oltatja be magát. Ma már azonban "határozottan hisz a vakcinában" - tette hozzá a férfi, aki súlyos, maradandó tüdőkárosodást szenvedett a vírus miatt.

Koronavírus: 70 százalékos átoltottság az EU-ban Szeptemberi adatok alapján elérte a 70 százalékot az Európai Unió felnőtt lakosságában a COVID-19 ellen teljesen beoltottak aránya. Ez azt jelenti, hogy keddig már több mint 256 millió felnőtt megkapta a szükséges mennyiségű vakcinát az unióban. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Lydia Mobley, aki az intenzív osztály ápolójaként dolgozik Michigan állam egyik központi kórházában, arról számolt be, hogy minden műszakjában találkozik olyan betegekkel, akik utólag sajnálják, hogy nem vették komolyan a figyelmeztetéseket. "Sokszor az intubálás előtt, amikor nehezen kapnak levegőt, azt mondják: nos, nem tudtam, hogy a Covid valóban létezik. Bárcsak viseltem volna a maszkot . De ekkor már késő" - mondta az ápoló.

Nyár közepi adatok szerint a lakosságszámhoz viszonyítva Magyarországon az egyik legmagasabb a COVID-19 halálos áldozatainak száma a világon. Ebben a cikkünkben körüljárjuk, hogy vajon mi állhat ennek hátterében.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)