Koronavírus: mely gyógyszerek lehetnek hatásosak?

Már csaknem kétszázezer áldozata van a koronavírus-járványnak világszerte, a kutatók viszont eddig mégsem találtak általánosan használható gyógymódot. Több készítménnyel folynak jelenleg is vizsgálatok, némelyik biztató eredményekkel.

Napról napra emelkedik a koronavírus áldozatainak száma, a kutatóknak így versenyt kell futniuk az idővel a hatékony gyógymód kidolgozásakor. Jelenleg több mint 150 gyógyszert tesztelnek a koronavírussal fertőzött betegeken, ezek nagy része olyan készítmény, amelyet más betegségek esetén már használnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei gőzerővel keresik a leghatékonyabb gyógymódokat, sok intézet pedig a betegségből már felgyógyult emberek véréből állítaná elő az ellenanyagot. A gyógymódokat elsősorban három fő csoportban keresik:

  • Antivirális szerek, amelyek közvetlenül a vírus terjedését gátolják a szervezetben;
  • Azimmunrendszertúlműködését gátló készítmények;
  • Antitestek, amelyeket a betegségen már átesett emberek véréből vontak ki.

Dr. Bruce Aylward, az Egészségügyi Világszervezet képviselője szerint a kínai tapasztalatok azt mutatják, hogy a remdesivir az egyik leghatékonyabbnak tűnő készítmény jelenleg. A vírusellenes gyógyszert eredetileg az Ebola kezelésére fejlesztették ki, állatkísérletek viszont azóta igazolták, hogy többfél koronavírus (például a közel-keleti légúti koronavírus) ellen is bevethető. Emiatt remélik azt, hogy a szer a jelenlegi járványt okozó COVID-19 koronavírus ellen is hatékonyan alkalmazható. A Chicagói Egyetem kutatói jelenleg is ezt vizsgálják, az eddigi eredmények pedig bizakodásra adhatnak okot.

Koronavírus: új gyorsteszt a láthatáron Bár pontatlanabb, mint a most használt PCR-tesztek, de gyorsabb, olcsóbb és sokszor lehet megismételni egy mintán a vizsgálatot, így összességében mégis megbízhatóak az eredményei. Kattintson a részletekért!

HIV- és malária-ellenes gyógyszerekkel is próbálkoznak

Bár sok szó esett róla, egyelőre kevés kutatás támasztja alá, hogy a HIV vírusa ellen használt gyógyszerekkel hatékonyan kezelhető lenne a koronavírus is. A laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatok ugyan kedvezően indultak, az embereken végzett tesztek azonban nem a várt eredményt hozták. A készítmények nem gyorsították fel a gyógyulás folyamatát és a halálozási arányt, illetve a szervezetben lévő vírusszintet sem befolyásolták számottevően. A vizsgálatokat azonban nagyon súlyos állapotú betegeken végezték csupán el, így elméletileg előfordulhat, hogy a kevésbé veszélyes eseteknél a gyógyszerek hatékonyabban alkalmazhatóak.

Több készítménnyel is kísérleteznek a kutatók. Fotó: Getty Images
Több készítménnyel is kísérleteznek a kutatók. Fotó: Getty Images

Néhány olyan készítménnyel is kísérleteznek a kutatók, amelyeket korábban a malária kezelésére használtak. A koronavírus elleni hatékonyságukról viszont még szintén kevés bizonyíték áll rendelkezésre. A klórkinin és hidroxi-klórkinin gyógyszereket a malária mellett egy autoimmun betegség, a lupusz, illetve a rheumatoid arthritis kezelésére is használják, mivel segíthet az immunrendszer szabályozásában. Laboratóriumi vizsgálatok igazolták ugyan, hogy ezek képesek gátolni a koronavírust, a WHO szerint ugyanakkor még nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a szer valóban hatékony és veszély nélkül alkalmazható a betegeknél.

A gyógyultak vére is segíthet

Az immunrendszer túlzott reakciója is komoly gondot okozhat, ez ugyanis az egész testben gyulladást válthat ki. Habár a gyulladás segíthet a vírus leküzdésében, túlzott mértékben akár életveszélyes állapotot is eredményezhet - ugyanez a folyamat figyelhető meg a koronavírus esetében is. Emiatt a kutatók a sclerosis multiplex kezelésére is szolgáló béta-interferont is elkezdték vizsgálni, amely csökkentheti a gyulladást. Ezek az interferonok olyan vegyianyagok csoportja, amelyet a test szabadít fel egy vírus támadása alatt.

Más kutatók pedig a vírusból kigyógyult betegek véréből vonnák ki azokat az antitesteket, amelyek már megtanultak hatékonyan küzdeni a fertőzéssel. A terv az, hogy a már igazoltan felgyógyult emberek vérplazmájából készítenek olyan gyógymódot, amely a betegek szervezetét is felkészítheti a vírus elleni harcra.

Bár a felsorolt készítmények mindegyikével folynak kísérletek, a kutatók szerint korai lenne még jóslatokba bocsátkozni arról, hogy mikorra várható hatékony gyógymód. Bár a következő néhány hónapban már pontosabb eredményeket kaphatunk arról, hogy a már létező készítmények mennyire hatékonyak a koronavírus ellen, a tényleges vakcina gyártása sokkal hosszabb folyamat.

Forrás: BBC

Nagylelkű taxis vitte haza a Spanyolországban ragadt olasz lányt. A 22 éves Giada fél napos autóút után érkezett végre haza - történetét az nlc.hu cikkéből is megismerhetjük!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció