Koronavírus: meglepő tüneteket okoz az új mutáns

Egész Európában és hazánkban is már az új koronavírus delta vírusvariánsa terjed. Ennek nemcsak a terjedési sebessége gyorsabb, de fertőzőbb is a vuhani variánsnál.

A delta vírusmutáns az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz - számolt be a koronavirus.gov.hu . A delta vírusvariáns lappangási ideje átlagosan 4 nap. Tehát rövidebb, mint a vadvírusé, vagy mint az alfa (korábbi nevén brit ) vírusmutánsé, amelynek átlagosan 6 nap a lappangási ideje.

Fertőzőbb, gyorsabban terjed

A fertőzött személyek vírusürítésének mértéke is sokkal magasabb, ez a két tényező is az oka annak, hogy a delta variáns a korábbi klasszikus vírussal és annak mutációival szemben 60 százalékkal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed.

Könnyű összekeverni a delta vírusmutáns és az allergia tüneteit. A kép illusztráció. Forrás: Getty Images
Könnyű összekeverni a delta vírusmutáns és az allergia tüneteit. A kép illusztráció. Forrás: Getty Images

Más tünetek is jellemzőek

A delta variáns az eredeti vuhanitól eltérő tüneteket okozhat: például az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek. A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban fejfájást, torokfájást, orrfolyást, tüsszögést, hőemelkedést, bágyadtságot és levertséget okoz, azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.

Mikor kell, és kell-e egyáltalán csillapítani a lázat? Három hazai orvossal próbálunk eligazodni a lázcsillapítás útvesztőjében. Kattintson a részletekért!

Az emésztőszervi panaszok (hányinger, hányás, hasmenés) is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok (fülzúgás, fülcsengés, szédülés) sem ritkák. Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat esetleg váladékozás megjelenése is. Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

Könnyen összetéveszthető az allergiával

A delta variáns tünetei miatt könnyen összetéveszthető az allergiával, megbetegedés esetén könnyen tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is. Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor értesítse a háziorvosát és teszteltesse magát, valamint ne menjen közösségbe!

A még beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

Az új koronavírus több mint másfél éve életünk része, látható, hogy a vírus gyorsan változik, és egyre veszélyesebb mutációk terjednek el. A vírus és annak mutánsai ellen a megoldást a védőoltás jelenti.

Ha nem nő jelentősen az átoltottsági arány, akkor tovább mutálódhat az új típusú koronavírus delta variánsa, és akár még veszélyesebb törzsek is kialakulhatnak - figyelmeztetett egy amerikai szakértő. Olvassa el a cikket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: