Koronavírus: megéri fertőzés után beoltatni magunkat?

Egy székelyföldi kutatás arra kereste a választ, vajon miként alakul a Pfizer és a BioNTec közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájával beoltott egészségügyi dolgozók antitestszintje. A szakemberek megállapították, hogy a betegségen átesett, majd beoltott személyek esetében már a vakcina első dózisának a beadását követő néhány napon belül is erős antitestes immunválasz alakul ki.

Sinopharm-vakcina: megjöttek a legfrissebb teszteredmények - kattintson!

Úgy tűnik, tartósabban védettek a COVID-19 -cel szemben azok, akik egy már leküzdött koronavírus-fertőzés után kaptak védőoltást, mint azok, akik csak az oltás által szereztek védettséget. Ez állapította meg ugyanis egy friss kutatás, amelyet a sepsiszentgyörgyi Pro-Vitam Diagnosztikai és Kutatóközpont végzett. A Fejér Szilárd kutatóvegyész által vezetett laboratórium a sepsiszentgyörgyi Proel Biotech startup által gyártott anitesttesztek felhasználásával vizsgálta meg, miként alakul a Pfizer és a BioNTec közösen kifejleszett vakcinájával beoltott egészségügyi dolgozók antitestszintje. A vizsgálatban 122 olyan személy antitestszintjének alakulását követték nyomon, akik fokozatosan ki voltak téve a koronavírus-fertőzés veszélyének.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Tartósabban védettek lehetnek, akikfertőzésután kapnak védőoltást.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Jó hír a gyógyultaknak

Megállapították, hogy a betegségen már átesett, beoltott személyek esetében már a vakcina első dózisának a beadását követő néhány napon belül erős antitestes immunválasz alakul ki az új típusú koronavírus ellen. "Azok esetében, akik már korábban átestek a betegségen, a Pfizer/BioNTec oltás első dózisa emlékeztető oltásként működik. Ennek megfelelően napokon belül erős antitesttermelést vált ki náluk a vakcina. Ezzel szemben azoknál, akik még nem estek át a koronavírus-fertőzésen, és így kapják meg a védőoltás első adagját, az immunválasz kialakulása csak fokozatos. De tíz nappal az oltás második adagjának beadását követően már mindenkinek van kimutatható mennyiségű antitestje. Ezek átlagos mennyisége azonban a következő hetekben folyamatosan kevesebb, mint a fertőzésen átesett és beoltott személyek esetében" - magyarázta Fejér Szilárd.

Így változik idővel az antitestek mennyisége

A kutatás kimutatta, hogy a koronavírus-fertőzésen át nem esett, beoltott személyek esetében az antitestek mennyisége a második hónaptól jelentősen csökken, míg a fertőzésből felépült és beoltott személyeknék ez a csökkenés jóval lassabb. Az eredmények azt is sugallják, hogy a második oltás idejének néhány hetes eltolásával jóval tartósabb immunválaszt lehetne kiváltani azoknál a személyeknél, akik még nem estek át a betegségen. Ennek az alátámasztásához azonban mindenképpen szükség van további kutatásokra.

Koronavírus: az oltás így hat a hosszú COVID-ra - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)