Koronavírus: még várniuk kell az olaszoknak

Még nem adottak a feltételek a mindennapi élethez való visszatéréshez - fogalmazott Giuseppe Conte olasz kormányfő a koronavírus-járvány olaszországi gócpontjaként ismert Lombardiában tett látogatása során.

Lombardiai körútja első állomásán, Milánóban a miniszterelnök kijelentette, Olaszország hatalmas erőfeszítést tett a járványhelyzetben, ezért nem szabad most mindent feladni. A járványgörbe lefelé ívelését követő fázis nem a "felszabadulást" jelenti, hanem a koronavírus-járvánnyal való együttélés időszakát - mutatott rá. Mint mondta, az olasz kormány a helyes utat akarja követni, még akkor is, ha ezzel a lakosság nemtetszését váltja ki. Ezzel azokra a bírálatokra utalt, amelyek szerint túl lassú ütemben tervezik feloldani a márciusban bevezetett korlátozásokat.

A kormányfő egyébként a koronavírus-járvány február 20-ai, olaszországi kezdete óta most először látogatott Lombardiába: Milánóból a különösen sok halottat számláló Bergamóba és Bresciába ment tovább. Elmegy továbbá a február 23-án vesztegzár alá helyezett Lodi és Codogno városba is, ahol az első betegeket regisztrálták, illetve a szomszédos Emilia Romagna tartományban Piacenzába, ahol a legtöbb idős személy hunyt el.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Olaszország, koronavírus korlátozások, koronavírus enyhítések, koronavírus kijárási korlátozás, koronavírus kijárási korlátozás enyhítése, koronavírus Lombardia
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Olaszország, koronavírus korlátozások, koronavírus enyhítések, koronavírus kijárási korlátozás, koronavírus kijárási korlátozás enyhítése, koronavírus Lombardia

Így enyhít Olaszország

Koránt sincs még vége a járványnak - figyelmeztetett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Közben már átlépte a 3 milliót is a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma világszerte. A részletekért kattintson!

A koronavírus miatt kihirdetett inézkedések enyhítése egyelőre kizárólag a gépgyártást érinti. A kijárási korlátozás május 18-áig még biztosan érvényben marad Olaszország teljes területén. A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera megszerezte azt a titkos szakértői jelentést, amelynek alapján az újság szerint a kormány nem merte elindítani a korábban május 4-étől meghirdetett "nyitást". Ehelyett például szüneteltetik az oktatást szeptemberig, és nem engedélyezték a templomok rendes megnyitását sem.

Azonban hiába az óvatosságra intés, több tartomány saját hatáskörben máris enyhítette a koronavírus megfékezését célzó korlátozásokat. Több helyen engedélyezték például a sétálást és a hétvégi házak megnyitását. Máshol pedig a lakosok maguktól indultak újra: Rómában az utcák a szigorú rendőri ellenőrzés ellenére is tele voltak gyalogosokkal, beszélgető emberekkel a hétfői napsütésben.

A polgári védelem hétfő esti adatai szerint Lombardiában 590 új fertőzöttet diagnosztizáltak, miközben egy nap alatt 124-en haltak meg. Országszerte pedig már több mint 119 ezer embert fertőzött meg és csaknem 27 ezer életet követelt az új típusú koronavírus a Johns Hopkins egyetel kedd délutáni összesítése szerint.

100 éves lengyel férfi gyógyult fel a koronavírusból - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: