Koronavírus: már 4 idősotthonban is oltanak

Az oltási tervnek megfelelően, az egészségügyi dolgozók oltása mellett csütörtökön fokozatosan megkezdődik az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak oltása is - ismertette a Koronavírus Sajtóközpont.

Az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak beoltása kiemelten fontos, hiszen a koronavírus-fertőzés különösen veszélyes az idősekre és a zárt közösségekre. A tájékoztatás szerint elsőként az ország négy legnagyobb létszámú idősotthonában kezdik meg az oltást csütörtökön a mobil oltócsapatok: a fővárosi Pesti úti idősotthonban, az újpalotai Olajág otthonban, valamint egy pécsi és egy miskolci idősotthonban.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus idősotthonok, koronavírus védekezés, koronavírus megelőzés, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
A Semmelweis Egyetem gyógyszertárának munkatársa előkészíti az idősotthonoknak szánt vakcinákat. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ennyi embert oltanak be

A mobil oltócsoportok az idősotthonokban adják be az érintetteknek az új típusú koronavírus elleni vakcinát, a már bevezetett protokoll szerint. Az előzetes igényfelmérés szerint a négy intézmény dolgozóinak és lakóinak többsége él a védőoltás lehetőségével: összesen 447 gondozó és 779 gondozott jelentkezett. Az igényeket minden idősotthonban, illetve fekvőellátást nyújtó szociális intézményben felmérik, és arra biztatják a dolgozókat és az időseket, hogy védjék meg magukat, és éljenek az oltás lehetőségével. A vakcinálás ütemét egyébként a Magyarországra érkező vakcinaszállítmányok határozzák meg - írták a közleményben.

Egy fotósorozatnak köszönhetően kívülállóként is betekintést nyerhet abba, hogyan zajlik az oltási program. Nézze meg a képeket!

A fővárosi Pesti úti idősotthonban több mint 500 idős ember él, és 200 feletti a dolgozói létszám. Biztosan mindenki emlékszik még rá, hogy a koronavírus-járvány első hullámában ez az idősotthon vált az egyik legnagyobb gócponttá: 55 idős ember halt meg, illetve 313 gondozott és 26 dolgozó kapta el a fertőzést. Az újpalotai Olajág otthonban 160 dolgozót és 376 gondozottat, a Baptista Szeretetszolgálat pécsi idősotthonában 237 gondozót és 480 lakót, a miskolci Őszi Napsugár Otthonban pedig 437 idős embert és 165 munkavállalót tartanak számon.

Egyre nagyobb az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt, már több mint egymillióan regisztráltak. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: