Koronavírus: maláriaellenes szer segíthet

Klinikai kísérletben vizsgálhatják egy maláriaellenes készítmény hatását a COVID-19-betegségre az Egyesült Államokban, miután engedélyt adott erre az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA).

Az FDA a hónap során korábban már hozzájárult, hogy kritikus állapotú koronavírus-fertőzöttek kezelésére hidroxi-klorokint alkalmazzanak. Az elsősorban maláriaellenes szerként ismert hatóanyagot lupus és reumatoid artritisz esetén is használják, a COVID-19-cel szembeni hatásossága ugyanakkor egyelőre tudományosan nem bizonyított. Ezen változtathat a hatósági engedély birtokában a svájci székhelyű Novartis gyógyszeripari cég, amely heteken belül 440 amerikai páciens részvételével tervez klinikai kísérletet lefolytatni a hidroxi-klorokinnel.

Klinikai kísérletek során vizsgálhatják a hidroxi-klorokin hatását COVID-19-re
Klinikai kísérletek során vizsgálhatják a hidroxi-klorokin hatását COVID-19-re. Fotó: Getty Images

A szer azok után került igazán a figyelem középpontjába, hogy az elmúlt hetekben Donald Trump amerikai elnök többször is mint ígéretes lehetőségről beszélt róla a koronavírus-járvány elleni harcban. Nem mindenki fogadta ugyanakkor töretlen lelkesedéssel az FDA döntését, miszerint egy nem bizonyított hatékonyságú gyógyszer alkalmazását hagyta jóvá a COVID-19 kezelésére. Az aggódó hangok mögött elsősorban a hidroxi-klorokin lehetséges mellékhatásaitól valófélelemáll, beleértve például a látásvesztés és különböző szívproblémák fellépésének kockázatát.

Miből készül a placebo? Részletek itt.

Mindazonáltal Vas Narasimhan, a Novartis vezérigazgatója szerint ez a hatóanyag jelenti az egyik legnagyobb reményt a világjárvány leküzdésére. "Felismertük, mennyire fontos megválaszolni a tudományos kérdést, hogy vajon a hidroxi-klorokin alkalmazásának vannak-e előnyei a COVID-19-betegekre nézve. Gyorsan léptünk tehát, hogy egy randomizált, kettős vak, palcebokontrollált tanulmányban vizsgáljuk meg ezt a kérdést" - tette hozzá John Tsai, a cég vezető gyógyszerfejlesztője. A Novartis ígéretet tett, hogy amennyiben beigazolódik a szer hatásossága, 130 millió adagot adományoz felhasználásra. A Sanofi gyógyszeripari vállalt szintén hasonló felajánlást tett: 100 millió dózist juttatna el 50 országba.

Forrás: reuters.com

"Az amerikai ismerőseim és barátaim nagy része fegyverrel próbált védekezni a vírus ellen. Itt engedély nélkül is hozzájuthatnak, szóval a fegyverboltok teljesen kifogytak az áruból. A Wallmartokat is szinte lerabolták. Vécépapírt rendőri kísérettel osztogattak, fejenként egyetlen darab hatos csomag járt." Külföldön dolgozó magyarok meséltek az nlc.hu kérdésére arról, milyen helyzetet teremtett a koronavírus-járvány a világ távolabbi pontjain. Bővebben itt.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)