Koronavírus: maláriaellenes szer segíthet

Klinikai kísérletben vizsgálhatják egy maláriaellenes készítmény hatását a COVID-19-betegségre az Egyesült Államokban, miután engedélyt adott erre az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA).

Az FDA a hónap során korábban már hozzájárult, hogy kritikus állapotú koronavírus-fertőzöttek kezelésére hidroxi-klorokint alkalmazzanak. Az elsősorban maláriaellenes szerként ismert hatóanyagot lupus és reumatoid artritisz esetén is használják, a COVID-19-cel szembeni hatásossága ugyanakkor egyelőre tudományosan nem bizonyított. Ezen változtathat a hatósági engedély birtokában a svájci székhelyű Novartis gyógyszeripari cég, amely heteken belül 440 amerikai páciens részvételével tervez klinikai kísérletet lefolytatni a hidroxi-klorokinnel.

Klinikai kísérletek során vizsgálhatják a hidroxi-klorokin hatását COVID-19-re
Klinikai kísérletek során vizsgálhatják a hidroxi-klorokin hatását COVID-19-re

A szer azok után került igazán a figyelem középpontjába, hogy az elmúlt hetekben Donald Trump amerikai elnök többször is mint ígéretes lehetőségről beszélt róla a koronavírus-járvány elleni harcban. Nem mindenki fogadta ugyanakkor töretlen lelkesedéssel az FDA döntését, miszerint egy nem bizonyított hatékonyságú gyógyszer alkalmazását hagyta jóvá a COVID-19 kezelésére. Az aggódó hangok mögött elsősorban a hidroxi-klorokin lehetséges mellékhatásaitól valófélelemáll, beleértve például a látásvesztés és különböző szívproblémák fellépésének kockázatát.

Miből készül a placebo? Részletek itt.

Mindazonáltal Vas Narasimhan, a Novartis vezérigazgatója szerint ez a hatóanyag jelenti az egyik legnagyobb reményt a világjárvány leküzdésére. "Felismertük, mennyire fontos megválaszolni a tudományos kérdést, hogy vajon a hidroxi-klorokin alkalmazásának vannak-e előnyei a COVID-19-betegekre nézve. Gyorsan léptünk tehát, hogy egy randomizált, kettős vak, palcebokontrollált tanulmányban vizsgáljuk meg ezt a kérdést" - tette hozzá John Tsai, a cég vezető gyógyszerfejlesztője. A Novartis ígéretet tett, hogy amennyiben beigazolódik a szer hatásossága, 130 millió adagot adományoz felhasználásra. A Sanofi gyógyszeripari vállalt szintén hasonló felajánlást tett: 100 millió dózist juttatna el 50 országba.

Forrás: reuters.com

"Az amerikai ismerőseim és barátaim nagy része fegyverrel próbált védekezni a vírus ellen. Itt engedély nélkül is hozzájuthatnak, szóval a fegyverboltok teljesen kifogytak az áruból. A Wallmartokat is szinte lerabolták. Vécépapírt rendőri kísérettel osztogattak, fejenként egyetlen darab hatos csomag járt." Külföldön dolgozó magyarok meséltek az nlc.hu kérdésére arról, milyen helyzetet teremtett a koronavírus-járvány a világ távolabbi pontjain. Bővebben itt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső