Koronavírus: lassul a járvány Németországban

Lassuló ütemben, de tovább növekszik az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma.

Németországban lassuló ütemben növekszik az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint vasárnap délelőttig 22 364 esetet regisztráltak, ami 2516 esettel - 12 százalékkal - több az egy nappal korábbi 19 848-nál.

Ijesztő ütemben nő az olasz áldozatok száma Minden eddiginél többen, 793-an haltak bele Olaszországban az új koronavírus okozta betegségbe (COVID-19) az elmúlt 24 órában. Ezzel 4825-re emelkedett az áldozatok száma - közölte szombat este az olasz polgári védelmi hatóság. Az egyre súlyosbodó olasz helyzetért kattintson az alábbi cikkünkre!

Németországban is leállítanák, amit lehet

Ugyancsak 15 százalék alatti növekedés ment végbe péntekről szombatra, előzőleg viszont napokig jóval nagyobb, 30 százalék körüli és egyre gyorsuló ütemű növekedést regisztráltak.

A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 68-ról 84-re emelkedett. Egy nappal korábban ennél nagyobb számban és mértékben, 20 fővel emelkedett a halottak száma.

A növekedési ütemének mérséklődése összefüggésben lehet a hét eleje óta bevezetett korlátozásoknak, amelyek az emberek egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatainak csökkentésére szolgálnak, annak érdekében, hogy ne tudjon terjedni a vírus.

Néptelen utca a németországi Garmisch-Partenkirchen belvárosában. Fotó: MTI/EPA/Philipp Gülland
Néptelen utca a németországi Garmisch-Partenkirchen belvárosában. Fotó: MTI/EPA/Philipp Gülland

A korlátozások szigorúsága tartományonként változó. Bajorország és Saar-vidék kormánya a legszigorúbb, a hét végén bevezetett szabályok szerint az emberek csak nyomós okból hagyhatják el otthonukat. Máshol a közterületi gyülekezés szabályait szigorították, Baden-Württembergben például legfeljebb három fő tartózkodhat egy csoportban közterületen, és akár 25 ezer euró pénzbüntetés vagy egy évig terjedő szabadságvesztés jár a szabályszegőknek.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői egy telefonkonferencián tekintik át, hogy milyen intézkedésekre lehet még szükség a járvány lassításához.

Az országos tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) a tanácskozás elé időzített rendkívüli állásfoglalásában sürgette, hogy a következő három hétre országszerte a lehető legnagyobb mértékben állítsák le az életet. Mindent be kell zárni, amit csak lehet, és korlátozni kell az emberek mozgását, hogy a kórházi ellátásra szoruló betegek számának emelkedése ne feszítse túl a rendszer teljesítőképességét.

Az úgynevezett Shutdown ideje alatt fel kell készülni a következő szakaszra, a célzottabb intézkedések időszakára, amelyben minden eddiginél szélesebb körben kell majd koronavírus-tesztet végezni a fertőzésgyanús esetekben és az ország területére belépőknél, és folyamatosan ellenőrzés alatt újra be kell indítani a gazdaság és a társadalom egyes kiválasztott területeinek működését - javasolják a Leopoldina szakértői.

Döbbenetesen erős képpárral hívja fel a figyelmet az otthonmaradás fontosságára egy magyar egészségügyi dolgozó, melyről az nlc.hu is beszámolt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció