Koronavírus: lassul a járvány Európában

A koronavírus-járvány elég nagy méreteket öltött Európában: a 10 legérintettebb ország közül 7 Európában található. A fertőzési ütem lassulása miatt azonban már egyre több helyen enyhítenek a szigorú korlátozásokon.

Az európai országok közül Oroszország jelentette eddig a legtöbb koronavírusos esetet, mintegy 300 ezret. Az országban hosszú ideig több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztráltak naponta, tegnap azonban már 9 ezer alá csökkent az újonnan diagnosztizáltak száma. Az ország 85 régiója közül 27 már kész a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos enyhítésére. Több terület ugyanakkor rendkívüli központi segítségre szorul a járvány elleni védekezéshez.

Újraindult az élet Belgiumban

Szigorú feltételek mellett újra kinyitották kapuikat hétfőn a belga iskolák. Ezzel elindult a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésének második szakasza. Az oktatási intézményekben kötelező a fizikai távolságtartás, a maszk viselése és a gyakori kézfertőtlenítés. Egyszerre legfeljebb 10 diák vehet részt a tanórákon, az oktatás turnusokban folyik. A belga sajtó szerint 850 ezer maszkot osztottak ki a tanulóknak az ország 2530 oktatási intézményében, hogy elejét vegyék a vírus további terjedésének. Az országban emellett a szépségszalonok, a múzeumok, a könyvtárak is kinyitottak, szintén szigorú szabályok mellett. A belga közegészségügyi szolgálat szóvivője, Yves Van Laetham hétfői nyilatkozata szerint a SARS-Cov-2 nevű vírus terjedése lelassult, az adatok rendkívül kedvezőek. A 11,5 milliós országban eddig 9080-an vesztették életüket és csaknem 56 ezren fertőződtek meg a járvány kezdete óta.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Európa, koronavírus Oroszország, koronavírus Belgium, koronavírus Hollandia, koronavírus Franciaország,
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Európa, koronavírus Oroszország, koronavírus Belgium, koronavírus Hollandia, koronavírus Franciaország,

Nyártól Hollandia is tovább lazít

Hollandiában 24 óra leforgása alatt további 146 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami 5 százalékos csökkenést jelent az előző hetek adataihoz képest. A helyi sajtó arról tájékoztatott, hogy a korlátozott tesztelési kapacitások miatt az igazolt fertőzöttek száma valószínűsíthetően 40 százalékkal kevesebb a fertőzöttek tényleges számánál. A 17,5 millió lakosú országban eddig valamivel több mint 44 ezer a fertőzöttről és csaknem 5800 elhunytról tudnak. A holland kormány azonban június 1-jétől további lazításokat tervez: korlátozott mértékben kinyithatnak majd a vendéglátó egységek és a kulturális intézmények is.

Nagyot léptek a britek

Ötéves kor felett mindenki jogosulttá vált szűrésre az Egyesült Királyságban, aki észleli magán az új koronavírus okozta betegség tüneteit - jelentette be Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A szűrési jogosultság kiterjesztése az Egyesült Királyság mind a négy nemzetére - Angliára, Walesre, Skóciára és Észak-Írországra - azonnali hatállyal érvényes. Az Egyesült Királyságban eddig csak néhány meghatározott csoport tagjai - például a koruk vagy munkájuk miatt veszélyeztetettek - voltak jogosultak szűrővizsgálatra a Covid-19 betegség tüneteinek észlelése esetén. A brit kormány egyébként április végére napi 100 ezer szűrés elvégzését tűzte ki célként, és ezt sikerült is elérni. A múlt héten volt olyan nap is, amikor 130 ezernél több szűrést végeztek. Közben viszont meredeken emelkedett a múlt hónapban a munkanélküliségi ellátásért folyamodók száma Nagy-Britanniában, a betölthető állásoké ugyanakkor rekordütemben csökkent a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt. A britek eddig csaknem 248 ezer fertőzöttről és minteg 34900 elhunytról adtak hírt.

Egyre kevesebb a súlyos beteg a franciáknál

Koronavírus: újabb európai gócpontok alakultak ki - kattintson a részletekért!

Március 22-e óta most először csökket 2 ezer alá a kórházakban ápolt, súlyos koronavírus-fertőzöttek száma Franciaországban. A járvány kezdete óta több mint 28 ezren vesztették életüket, közülük 17589-en kórházakban, 10650-en pedig idősotthonokban és egyéb szociális intézményekben haltak meg. Az igazolt fertőzöttek száma pedig meghaladta a 180 ezret. A járvány elleni karanténintézkedések fokozatos feloldásának részeként hétfőn a kevésbé veszélyeztetett, zölddel jelölt övezethez tartozó megyékben az általános iskolák felsőbb osztályai is megnyithattak, és ezzel mintegy 185 ezer 10 év feletti tanuló térhetett vissza szigorú óvintézkedések - például állandó maszkviselés kötelezettsége - mellett az iskolapadokba. A hétfőn megnyitott 40 ezer intézmény közül azonban 70-et azonnal be kellett zárni, miután egy-egy tanulóról vagy tanárról kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. Az oktatási tárca szerint ezek a fertőzések az intézményeken kívül történtek.

Plusz szabit ad az állampolgárainak Új-Zéland - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció