Koronavírus: közel a hatmillióhoz a fertőzöttek száma

A szombat reggeli adatok szerint világszerte 5 927 255-en fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal, a halálos áldozatok száma 364 933, a gyógyultaké pedig 2 493 792-re emelkedett.

A legtöbb fertőzött továbbra is az Egyesült Államokban van, ahonnan több mint 1,7 millió fertőzöttet és több mint 102 ezer halálesetet jelentettek. Tegnap Donald Trump pedig bejelentette, hogy Washington megszünteti minden kapcsolatát az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), valamint a kínai jogsértés miatt visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát. Rövid nyilatkozatában az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a WHO nem hozta meg a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált reformokat, ezért szakítanak meg vele minden kapcsolatot. Közölte: a szervezet működéséhez biztosított eddigi amerikai hozzájárulás összegét Washington más szervezetekhez irányítja át. Trump egyúttal ismét elmarasztalta Kínát az egész világot sújtó járvány kezeléséért.

A fertőzöttek számát tekintve a második helyen Brazília áll, több mint 465 ezer fertőzöttel és több mint 26 ezer halálesettel. Brazíliában csaknem 26 500 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, ami rekordnak számít. A harmadik hely Oroszországé, több mint 387 ezer igazolt fertőzöttel. Péntekre rekordszámú - több mint 230 új haláleset történt, így a halálesetek száma 4374-re nőtt.

Beindul a lélegeztetőgép-gyártás Magyarországon A koronavírus-járvány alatt a világ számos országában a megfelelő számú lélegeztetőgép hiánya okozta a legnagyobb problémát, és ez bizony sok halálesethez vezetett. Ezért az Operatív Törzs utasítására a külföldi lélegeztetőgépek beszerzése mellett hetekkel ezelőtt megkezdődött egy hazai lélegeztetőgép fejlesztése és a gyártáshoz szükséges üzemcsarnok kialakítása is. Részletek itt.

Fokozatos enyhítések Európában

Nagy-Britanniában 324 új halálesettel meghaladta a 38 ezret a COVID-19-járvány halálos áldozatainak a száma. A fertőzöttek száma 2095 új esettel 131 458-ra nőtt. Spanyolországban 187-en fertőződtek meg az új koronavírussal egy nap alatt, a regisztrált esetek száma elérte a 238 564-et. A fertőzést 51 482 egészségügyi dolgozó kapta el, az utóbbi egy hétben 22-en. A járvány során eddig 27 121-en hunytak el, számuk 39-cel emelkedett az elmúlt hét napban.

Az olasz kormány egyidejűleg tervezi megnyitni a tartományok határait. A halottak száma péntekre elérte a 33 229-t. Az utóbbi egy nap alatt 87 beteg veszítette életét a korábbi 70 után. Az aktív fertőzöttek száma 46 175-re csökkent, miközben a gyógyultaké túllépte a 152 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 232 248-t.

A milánói Sacco Kórházban tegnap új intenzív részleget adtak át a COVID-betegek kezelésére. Fotó: Getty Images
A milánói Sacco Kórházban tegnap új intenzív részleget adtak át a COVID-betegek kezelésére. Fotó: Getty Images

Németországban az egészségügyi hatóságok képesek hatékonyan nyomon követni a koronavírus-fertőzések útját, mert a járvány úgy terjed, hogy kevés ember fertőz meg több másikat. A járvány kirobbanása óta Németországban már több mint 180 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, és 8450 ember halt bele a vírus okozta betegségbe.

A koronavírus-járvány terjedésének folyamatos és jelentős lassulása mellett 58 061-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma Belgiumban, a vírussal összefüggő betegség miatt kórházban ápoltak száma ezer alá csökkent. A járvány belgiumi megjelenése óta 9430 ember hunyt el a betegségben. Hollandiában a fertőzéssel frissen regisztráltak száma továbbra is 200 alatt van, de lényeges csökkenés nem tapasztalható. Az elmúlt egy napban 178, egy hete átlagosan napi 190 ember esetében volt pozitív a vírusteszt eredménye. A vírus hollandiai megjelenése óta 5931-en hunytak el a betegségben.

Lassanként nyitnak a szomszéd országok is

Június közepétől enyhébbek lesznek a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett szabályok Ausztriában. Június 15-től csak a tömegközlekedésen, az egészségügyi területeken és olyan szolgáltatások igénybevételekor lesz kötelező a szájmaszk viselése, amelyeknél nincs lehetőség az egyméteres távolság betartására.

A román hatóságok június elsejétől lehetővé teszik a nemzetközi személyszállítást, de egyelőre minden külföldről érkezőt 14 napos lakhelyi elkülönítésbe vagy hatósági karanténba küldenek. Szerbiában pedig a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések enyhítésének köszönhetően ismét lehet misézni, esküvőket és keresztelőket tartani, s a térség több országához hasonlóan Bosznia-Hercegovina is a határok megnyitásáról döntött.

Ukrajna pénteken újranyitott 66 határátkelőhelyet az európai uniós országok, illetve Moldova irányába. Továbbra sem mutat számottevő lassulást eközben a koronavírus-fertőzés terjedése az országban. Péntekre az azonosított fertőzöttek száma egy nap alatt 429 új esettel 22 811-re nőtt, a betegségben elhunytaké pedig 10 újabb halálos áldozattal 679-re. Kedvező fejlemény ugyanakkor, hogy a gyógyultak száma ismét meghaladta az új fertőzöttekét, egy nap alatt 495-en gyógyultak fel, velük együtt már eddig 8934-en.

Ahol nem javul a helyzet

Izraelben ismét emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzöttek száma, emiatt a sávuót ünnepének reggelén rendkívüli ülést hívtak össze az egészségügyi minisztériumban a helyzet értékelésére, s a teendők meghatározására. Izraelben a koronavírus megjelenése óta 16 887 fertőzöttet tartanak nyilván, az utóbbi napon 79 új esetet találtak. A vírust elkapók közül 14 727-en már meggyógyultak. Jelenleg 37-en vannak súlyos állapotban, közülük 36-an lélegeztetőgépen. A halálos áldozatok száma 284.

Indiában 7466 új koronavírus-fertőzöttel új rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált új esetek száma, a COVID-19 betegségben eddig elhunytak száma pedig meghaladta a járvány kiindulópontjából, Kínából jelentett adatokat. Az új esetekkel 165 799-re nőtt a fertőzöttek száma az országban. A kórnak az utóbbi egy napban további 175 ember esett áldozatul, amivel számuk összesen 4706-ra gyarapodott meghaladva a szomszédos Kína hivatalos statisztikáiban szereplő adatokat.

A Dél-afrikai Köztársaság súlyos elmaradásban van a koronavírus-tesztelésben: csaknem százezer levett minta vár feldolgozásra, mivel nincs elég tesztkészlet. A hiány oka, hogy szerte a világban hiánycikk a tesztkészlet, nehéz beszerezni. Afrika egészét tekintve, a Dél-afrikai Köztársaságban végezték el a legtöbb koronavírus-tesztet, 655 ezret.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció