Koronavírus: kérdések és válaszok a vakcináról

Még tavaly, december 26-án megérkezett Magyarországra az első szállítmány az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech vakcinából, és szinte azonnal meg is kezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. Az oltóanyaggal kapcsolatban azonban számos kérdés felmerült - mutatjuk a válaszokat.

Az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltást érintő leggyakoribb kérdésekből és az azokra adott válaszokból tettek közzé egy összefoglalót a koronavirus.gov.hu oldalon. Az informatív anyagból kiderül egyebek mellett a vakcina összetétele, de szó esik az alkalmazás legfontosabb feltételeiről, illetve az ellenjavallatokról is.

Összetétel, védelem, alkalmazás

Koronavírus: ilyen volt a pandémia első éve - kattintson!

A vakcina a koronavírus molekuláris szerkezetén alapuló technológia segítségével készült. Az oltóanyag mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébe csomagolt RNS molekulát (mRNS) tartalmaz. Az oltóanyag beadása elősegíti, hogy az immunrendszer antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, és így védelmet nyújtson a COVID-19 ellen. A védettség kialakulásához mindenkinek 2 adag vakcinát kell kapnia, 21 nap különbséggel. Az így létrejött immunitás időtartama még nem ismert, de a klinikai vizsgálatok már keresik a választ erre is.

Okozhat-e megbetegedést?

Fontos kérdés az is, hogy a Pfizer/BioNTech vakcina kinek adható, helyettesíthető-e mással (például az ismétlő oltás lehet-e másik típusú vakcina), illetve okozhat-e megbetegedést az oltóanyag. A tájékoztatás szerint a készítmény 16 évnél idősebb személyek beoltására alkalmas. A vakcina koronavírust nem tartalmaz, így nem idézheti elő a COVID-19 nevű betegség kialakulását. A német-amerikai vakcina nem cserélhető fel más COVID-19 elleni oltóanyagokkal. Jó tudni továbbá, hogy más oltóanyaggal egyidejűleg sem adható be a szer - legalább 4 hetet kell várnunk, ha egy másik betegség ellen is immunizálnánk magunkat.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Megkapja a védőoltást egy dolgozó a Szent László Kórházban 2021. január 5-én.Fotó: MTI/Kovács Tamás

Javallatok és ellenjavallatok

Az ismertetés szerint azon személyek is olthatók az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcinával, akik korábban már átestek a fertőzésen, amennyiben legalább 3 hónap eltelt a felgyógyulás óta. Az oltás emellett a krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, de csak akkor, ha nem áll fenn oltásra vonatkozó kontraindikáció. Várandósság alatt nem ajánlott a vakcina beadása, illetve a gyermekvállalási terveket is ajánlott 2 hónappal a vakcinálás utánra halasztani. Arról egyelőre nincs információ, hogy a vakcina kiválasztódik-e az anyatejbe, azok viszont, akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik az oltást, a szoptatás ideje alatt is megkaphatják.

Akut lázas betegség, a vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció, illetve korábban előfordult anafilaxiás reakció esetén semmiképpen nem ajánlott a védőoltás beadása. Az olthatóságról azonban minden esetben az oltóorvos dönt, egy kikérdezést és megvizsgálást követően. Antigén koronavírus-gyorsteszt elvégzésére nincs szükség az oltás előtt.

Mit tudhatunk a mellékhatásokról?

Sokakat érdekel az is, hogy vajon az oltás után kialakulhatnak-e mellékhatások, úgynevezett oltási reakciók. Fontos tudni, hogy ilyen panaszok bármelyik védőoltás után jelentkezhetnek, erre az oltóorvos is fel fogja hívni a figyelmet. A COVID-19 elleni vakcina beadása után fájdalom, bőrpír és duzzanat jelenhet meg a szúrás helyén. Érezhetünk továbbá fáradtságot, izom- vagy ízületi fájdalmat, de felléphet hidegrázás, láz, émelygés és fejfájás is. Nagyon ritkán előfordulhat a nyirokcsomók megnagyobbodása, végtagfájdalom, álmatlanság vagy viszketés is.

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Fontos kiemelni azonban, hogy ezek csak átmeneti reakciók, amelyek szövődmények nélkül megszűnnek. Amennyiben oltási reakciót észlelünk magunkon, panaszainkat lejelenthetjük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI), illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) is.

Győrfi Pál meghatódott, miután megkapta a koronavírus elleni védőoltást - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: