Koronavírus: június 20-ig tarthat a veszélyhelyzet

A kormány ma délután az országgyűlés elé terjeszti a járvány miatti rendkívüli jogrend megszüntetését indítványozó javaslatot. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint pedig várhatóan június 20-án kerül majd kivezetésre a veszélyhelyzet Magyarországon.

Mint ahogy arról a Házipatika.com is beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón jelentette be, hogy ma nyújtják be a törvénytervezetet azzal kapcsolatban, hogy milyen rendeleteket tartanak fent továbbra is azok közül, amelyeket a koronavírus-járvány miatti rendkívüli jogrendben hoztak. Ezt követően pedig az ígéretek szerint visszavonják mind a rendkívüli jogrendet, mind a veszélyhelyzetet.

"A legnagyobb kihívás, hogy a zárt közösségekből eltűnjön a koronavírus" A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az a legnagyobb kihívás, hogy az új kór a zárt közösségekből, tehát a bentlakásos szociális intézményekből is eltűnjön. Ennek érdekében további idősotthonokban szerveznek átfogó koronavírus-szűrést, hogy az esetleges fertőzötteket minél előbb elkülöníthessék az egészségesektől - ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Részleteket itt olvashat.

Arról eddig nem árultak el részleteket, hogy mindezt milyen határidővel tervezik, ahogy arról sem nyilatkoztak, milyen szabályokat, intézkedéseket szeretnének hosszabb távon érvényben tartani. Varga Katalin igazságügyi miniszter azonban nemrég Facebook-posztjában azt közölte, előreláthatóan még nagyjából négy hétig maradna a veszélyhelyzet. "A törvény elfogadásával, számtalan európai országnál jóval előbb, várhatóan június 20-án a veszélyhelyzet kivezetésre kerül Magyarországon" - írta.

Mivel a veszélyhelyzetre vonatkozóan számos intézkedést hoztak, kérdéses, hogy az eltörlése után mire számíthatunk majd. Akinek például a veszélyhelyzet idején járt le hivatalos okmánya, eddig haladékot kapott az új igénylésére, ám a veszélyhelyzet elmúlta után 15 napon belül pótolnia kell az iratokat a jelenleg érvényben lévő rendelet szerint. De a családoknak is intézkedniük kell, amennyiben az elmúlt hetekben járt le a kapott GYED, GYES vagy GYET támogatásuk, amelyeket meghosszabbítottak a veszélyhelyzet végéig. Valamint például az ingyenes parkolás is várhatóan megszűnik a veszélyhelyzettel együtt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: