Koronavírus: itt tartanak határellenőrzést

A koronavírus-járvány miatt egyre több helyen korlátozzák az utazásokat és a határátlépéseket. Egyes határátkelőket le is zártak.

Az új típusú koronavírus terjedésének megfékezése érdekében Magyarország nem fogadja azokat a külföldi állampolgárokat, akik Kínából, Dél-Koreából, Iránból vagy Olaszországból érkeznek. Emellett azonban még számos olyan intézkedést vezettek be itthon, amely a magyar emberek biztonságát szolgálja.

Erre számíthatuk a magyar határokon

Végre elérhető a koronavírusteszt - olvassa el a részleteket!

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként csütörtöktől a rendőrség újra ellenőrizhet az osztrák és a szlovén határon - közölte a rendőrség. Közleményük szerint Ausztriából Magyarországra csak Hegyeshalom, Sopron és Rábafüzes közúti határátkelőhelyeken kereszül engedik át a nemzetközi forgalmat. A magyar és az osztrák állampolgárok viszont ezeken túl Kópháza, Kőszeg, Bucsu és Szentpéterfa közúti határátkelőhelyeket is igénybe vehetik a határátlépéshez. Szlovéniából Tornyiszentmiklós és Rédics közúti határátkelőhelyeken át érkezhetnek külföldiek Magyarországra, de a magyar és a szlovén állampolgárok ezeken kívül Pincénél is átléphetik a határt.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus határellenőrzés, koronavírus Magyarország, környező országok
Visszafordítanak egy autót Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen. Fotó: MTI/Komka Péter

A kormány döntése alapján ideiglenesen visszaállított határforgalom-ellenőrzés során a rendőrök igazoltatják és megkérdezik úticéljukról a Magyarország területére belépni szándékozókat. Mind a magyar, mind a külföldi állampolgárnek nyilatkozniuk kell arról, hogy koronavírus-fertőzött területről érkeztek-e.

A magyar állampolgárokat beléptetik Magyarország területére, majd - az utazási előzmények alapján - egészségügyi személyzet közreműködésével döntenek arról, hogy szükséges-e kéthetes hatósági házi karantén elrendelése. Koronavírus-fertőzés gyanúja esetén a mentőszolgálat kórházba szállítja az érintettet. A beléptetett, Magyarországon átutazó külföldieknek pedig a hatóságok egy úgynevezett tranzitútvonalat határoznak meg, kijelölt pihenőhelyekkel és benzinkutakkal, hogy a lehető leggyorsabban áthaladhassanak az országon.

Bezár négy román-magyar átkelő

A koronavírus terjedése miatt ideiglenesen bezárnak négy átkelőhelyet a román-magyar határon - jelentette be csütörtök este Marcel Vela román belügyminiszter. Az intézkedés a Battonya-Tornya, a Létavértes-Székelyhíd, a Méhkerék-Nagyszalonta, és a Nyírábrány-Érmihályfalva határátkelőket érinti. A döntést azzal indokolték, hogy az erőforrások hatékonyabb felhasználása érdekében e határátkelők személyzetét a nagy forgalmú határátkelőhöz vezénylik át.

A koronavírus megfékezését célzó intézkedések azonban nemcsak a román-magyar határ átkelőire, hanem a román-ukrán határon egy, a román-moldovai határon kettő, a román-bolgár határon pedig hat átkelőre vonatkoznak. Egy nappal korábban a szerb hatóságok is hasonló intézkedést jelentettek be. A szerb-román határon hét átkelőhely bezárását rendelték el.

Ellenőriznek a szlovák határoknál is

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány is úgy döntött, hogy péntek reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok - nekik szlovák útlevelet vagy személyi igazolványt kell felmutatniuk -, és azokat, akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon beszélt szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal, aki arról tájékoztatta, hogy a politikai döntés szerint az országban dolgozó, de a külföldi környező településeken élő emberek munkavállalási célú beutazását nem korlátozzák majd, a pontos szabályokon viszont még dolgoznak. A kamionos közlekedést - az ellátás folyamatos biztosítása érdekében - nem korlátozzák a koronavírus-járvány idejére sem.

"Hipochonder vagyok, de már rohadtul elegem van a koronavírus okozta hisztiből" - részleteket olvassa el az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: