Koronavírus: ismét oltathatunk időpontfoglalás nélkül

Januárban minden héten lesz újabb oltási akció. Ennek keretében csütörtöktől szombatig időpontfoglalás nélkül lehet kérni az új típusú koronavírus elleni oltást a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben - közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.

A novemberi-decemberi oltási akcióhetek nagy sikernek örvendtek. A harmadik dózisok nagy részét ekkor adták be a hazai lakosságnak. Az átoltottság további növelése érdekében januárban minden héten lesz újabb oltási akció a kórházi oltópontokon, de a háziorvosoknál is szerveznek oltásiakció-hétvégéket. Minden háziorvos egy-egy pénteket és szombatot kiválasztva COVID-19 elleni védőoltásban részesítheti a praxisába tartozó oltandókat - mondta Galgóczi Ágnes.

koronavírus,
Az oltási akciók időpontja a kórházi és kijelölt járásközponti oltópontokon (szakrendelőkben). Forrás: koronavirus.gov.hu

Fontos a megelőzés

A szomszédban már dominánssá vált az omikron.

Magyarországon eddig már több mint 6 millióan kaptak legalább egy védőoltást az új típusú koronavírus ellen, és az oltottak több mint felének már a harmadik dózis is beadták. Ez nagyon fontos a járványhelyzet további romlásának elkerülése, valamint az omikron variáns elterjedésének megakadályozása szempontjából.

A kicsiket is folyamatosan oltják

A szakember közölte azt is, hogy az 5-11 éves korosztály oltása is folyamatosan zajlik a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Már több mint 61 ezren regisztráltak az oltásra ebből a korosztályból, és több mint 47 ezren már meg is kapták az első dózist. A héten sokan már a második oltást kapják. Az oltóanyag folyamatosan érkezik a gyermekek számára is, de javasolt időpontot foglalni az erre a célra létrehozott oldalon.

Az NNK osztályvezetője megemlítette továbbá, hogy a koronavírus örökítőanyagának szennyvízből kimutatható koncentrációja a vizsgált minták esetében lassú csökkenést mutat. Emiatt a szakemberek abban bíznak, hogy a koronavírus-járvány leszálló ágba kerül, és az oltásokkal meg tudjuk akadályozni a kór további terjedését.

Bár még épphogy csak leszálló ágba került a negyedik hullám, a magyar felnőtt lakosság többsége szerint rövidesen máris berobban a koronavírus-járvány ötödik hulláma itthon - derült ki egy friss hazai felmérésből.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)