Koronavírus: iskolaigazgatók szervezik a vakcinázást

Augusztus végén oltják a 12-18 éveseket, az intézményvezetőknek a következő bő egy hét alatt kell felmérniük, hányan kérnék a vakcinát. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a gyermekorvosi hálózaton keresztül kellett volna megoldani a szervezést.

Brit orvosok figyelmeztetnek: egyre több fiatal kerül intenzív osztályra - részletek!

A kormány döntése alapján idén augusztus 30-31-én kaphatnak koronavírus elleni védőoltást a 12-18 éves diákok, a vakcinázást pedig az iskoláknak kell megszervezniük a nyári szünet alatt - írja a Népszava. A lap forrásként egy kormányhivatali levélre hivatkozik, amit nemrég kaptak kézhez az intézményvezetők.

A 12-18 évesek csak Pfizerrel olthatók.
A 12-18 évesek csak Pfizerrel olthatók. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Augusztus 5. a határidő

A levélből az is kiderült, hogy az említett korosztály kizárólag Pfizerrel oltható, és hogy augusztus 5-ig kell felmérniük az iskoláknak, hány fő igényelné a vakcinát. Az oltás az iskolaépületben történik majd, de az intézmények nagy száma miatt összevont oltóhelyeket is kialakíthatnak. Bár a kormányhivatalok már megkeresték az iskolaorvosokat, hogy felmérjék, mennyien hajlandóak közreműködni az oltásokban, a levélben arra kérték az igazgatókat, ők is egyeztessenek intézményük orvosával. A 12-18 évesek oltásához egyébként a szülői hozzájáruló nyilatkozatokat is be kell szerezniük.

Pluszmunka, szűkös határidők

Az intézményvezetőknek kiküldött levéllel kapcsolatban a Népszava megkereste Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökét is. A szakember sajnálatosnak tartja, hogy az intézményvezetők, osztályfőnökök pluszmunkát kaptak a nyári szabadságuk alatt, ráadásul az oltás megszervezésével kapcsolatos feladatokat szűkös határidővel kell teljesíteniük. Totyik arról is beszélt, hogy szerinte a gyermekorvosi hálózaton keresztül kellett volna megoldani a szervezést, illetve, hogy az augusztus végi két nap is kevés több százezer gyermek beoltására.

Koronavírus: kell-e félni a vakcinák keverésétől? Olvassa el a részleteket korábbi cikkünkben!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: