Koronavírus: ilyen lazításokra számíthatunk

Budapesten már kötelező a szájmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön, illetve vásárlás és taxizás közben is. A Magyar Nemzet értesülései szerint viszont a következő héttől már országosan is előírhatják ezt az intézkedést a koronavírus elleni védekezés részeként. Emellett azonban számos lazítás is jöhet májustól.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a koronavírus miatt leállt gazdaság újraindítását szolgáló, május elejétől tervezett enyhítések olyan új szabályokkal járhatnak együtt, amelyek az emberek mindennapi életére is kihatnak.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások, koronavírus enyhítések, koronavírus maszk, koronavírus vendéglátóhelyek
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus korlátozások, koronavírus enyhítések, koronavírus maszk, koronavírus vendéglátóhelyek

Ezek változhatnak

Koronavírus: ilyen maszkot viseljünk az utcán - a részletekért kattintson ide!

Bár az orrot és a szájat eltakaró védőeszközök használatát már több település önkormányzata is elrendelte hétvégére, a jövő héttől azonban már a mindennapokra is kiterjedhet a maszkviselési kötelezettség, amelynek betartását várhatóan ellenőrizni is fogják. Emellett akár a jelenleg érvényes nyitvatartási rend, illetve az időseknek fenntartott vásárlási idősáv hossza is változhat. Bővülhet továbbá a koronavírus-járvány miatt kihirdetett kijárási korlátozás alatt látogatható üzletek köre: újra kinyithatnak például a ruha-, a cipő-, a játék- és a könyvesboltok. Ennek azonban az a feltétele, hogy a vásárlás és fizetés során is tartható legyen a legalább 1,5 méteres távolság.

A lap szerint az is elképzelhető, hogy az élelmiszerüzletek mérete alapján meghatározzák az egyszerre ott tartozkodók maximális számát. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy továbbra is koronavírus-járvány van, tehát az enyhítések ellenére is nagyon fontos szerepet játszik majd a lakosság együttműködése és felelősségteljes magatartása.

A fentieken kívül a lap arról is értesült, hogy májusban fokozatosan kinyithatnak a jelenleg zárva tartó szállodák, éttermek és kávézók. A maszk viselését azonban ezeken a helyeken is kötelezővé tehetik, valamint a távolságtartásra is figyelni kell majd, hogy csökkentsék a koronavírus terjedésének kockázatát.

A magyarok kétharmada a korlátozások után sem megy nyaralni - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció