Koronavírus: így védekezik a delta variáns ellen Kína

A koronavírus delta variánsa által okozott járvány eddigi legerősebb fellángolásával küzdenek Kínában. A hatóságok szigorú korlátozásokkal igyekeznek elejét venni a járványhelyzet elharapódzásának.

Hamarosan elkezdhetik oltani COVID-19 ellen az 5 és 11 év közötti gyerekeket Izraelben.

Vasárnap 32 új, nem behurcolt koronavírus-fertőzésre derült fény Kínában, zömében az ázsiai ország északkeleti részén fekvő Talien városában. A Reuters hírügynökség számításai szerint ezzel október 17. óta 1308-ra emelkedett a fertőzéses esetek száma, meghaladva a delta variáns által kiváltott eddigi legnagyobb, nyári fertőzéshullám 1280-as esetszámát. Habár ezek a számok alacsonyabbak, mint amit számos más ország járványhullámai hoznak, a kínai egészségügyi hatóságok mégis komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a kormányzat által meghirdetett zéró tolerancia elvének megfelelve meggátolják a vírus további terjedését.

A kínai Talien városában egyelőre nem tudták megállítani a koronavírus delta variánsa okozta fertőzéshullámot
Talienben egyelőre nem tudták megállítani a koronavírus delta variánsa okozta fertőzéshullámot. Fotó: Getty Images

A mostani fertőzéshullámban immár 21 tartomány, régió és település érintett. Ezek jelentős részében sikerült alig néhány hét alatt letörni a járvány fellángolásait, köszönhetően az olyan intézkedések gyors bevezetésének, mint a szigorú kontaktkutatás, a veszélyes területeken élők szűrési célú, többszöri tesztelése, a szórakoztató és kulturális rendezvények beszüntetése, valamint a turizmus és a tömegközlekedés korlátozása. Mindazonáltal Talienben továbbra sem sikerült úrrá lenni afertőzésterjedésén.

A 7,5 milliós lakosságú kikötővárosban november 4-én jelentették az első tünetes fertőzötteket a mostani járványhullámban, azóta pedig átlagosan napi két tucat új esetet jegyeztek fel. Ez több, mint bármely más kínai város esetében. Szokatlanul szigorú óvintézkedésként néhány környező nagyvárosban, köztük Dandongban, Anshanban és Senjangban is kéthetes kötelező karantén vár azokra az utazókra, akik Talienből érkeznek.

A november 14-i adatok szerint Kína szárazföldi részén 98315 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a SARS-CoV-2 megjelenése óta, beleértve a helyileg kialakult fertőzéseket és a behurcolt eseteket egyaránt. COVID-19 következtében 4636 beteg hunyt el az ázsiai országban, ahonnan a mostani pandémia kiindult. Mint azt megírtuk, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint világszerte több mint 253 millióan kapták már el a fertőzést, valamint 5,1 millió fölé emelkedett a világjárvány halálos áldozatainak száma hétfőig.

Ausztriában hétfőtől csak indokolt esetben hagyhatják el otthonukat, akik nem vették még fel a COVID-19 elleni védőoltást.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)