Koronavírus: így segítenek az idősotthonoknak

Újabb védőeszközöket kapnak az idősotthonok, hogy könnyebb legyen a koronavírus elleni védekezés.

Az Operatív Törzs felajánlásának köszönhetően újabb szállítmányok érkeznek az idősotthonokba - közölte a koronavirus.gov.hu. Két hete volt már hasonló kiszállítási kör, most azonban újabb készleteket küldenek az intézményekbe. A koronavírus elleni védekezéshez összesen 1,3 millió maszkot és 365 ezer gumikesztyűt kapnak az otthonok.

A védőeszközöket a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságok megyei kirendeltségein vehetik az állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású idősotthonok. A fővárosi önkormányzat fenntartásában működő 21 idősotthon is újabb védőeszközöket kapnak: összesen 175 ezer sebészi maszkot és 49 ezer gumikesztyűt. Ebből a tömeges koronavírus-fertőzéssel érintett Pesti úti idősotthon 5700 darab sebészi maszkot és 4500 gumikesztyűt kap.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus idősek, koronavírus idősotthonok, koronavírus védekezés, koronavírus védőeszközök
Ellenőrzés a balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthonában. Fotó: MTI/Komka Péter

Csak így térhet vissza egy lakó

Hogyan juthatott be az idősotthonokba a koronavírus? A válaszért kattintson ide!

Ahogy már korábban megírtuk, a koronavírus-fertőzéssel kezelt idősek alapesetben csak akkor mehetnek vissza a bentlakásos otthonba, ha 2 darab, 48 óra különbséggel elvégzett teszt eredménye negatív. Ilyenkor nincs szükség további korlátozásra. Ha egy jó állapotban lévő idős betegnek ágy felszabadítása miatt kell elhagynia a kórházat, de még nem volt 2 negatív tesztje, akkor őt az otthonban kell elkülöníteni és megfigyelés alatt tartani - legalább 2 hétig.

Ha pedig más egészségügyi probléma - például traumatológiai ellátás - miatt volt kórházban az illető, akkor az otthonban való visszatérése után mindenképpen szükséges a 14 napos elkülönítés. Ezzel ugyanis csökkenteni tudják a koronavírus esetleges terjedésének kockázatát.

Ezt vizsgálják az idősotthonokban

Már arról is olvashattak a HáziPatika.com-on, hogy már országszerte ellenőrzik az idősotthonokat. Az új intézkedés összesen 1035 intézményt érint. A hatóságok főként azt vizsgálják, hogy az idősotthonokban biztosítják-e a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez szükséges védőeszközöket, betartják-e a higiéniés szabályokat, illetve minden dolgozó megkapja-e a gondozottak hatékony ellátásához és megóvásához szükséges oktatást.

Rövidülhet az időseknek fenntartott idősáv a boltokban - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső