Koronavírus: így lehet sürgetni az oltás elkészülését

A koronavírus elleni védőoltás előállítását leginkább az adminisztráció felgyorsításával lehet siettetni - mondta Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborvezetője.

Koronavírus: magyar oltóanyaggyár létesül - a részletekért kattintson!

Egy vakcina előállítása rendkívül szigorú protokoll szerint történik, ráadásul az immunválasz és a kísérletben részt vevők felkutatása is időigényes - ismertette a szakember. Mivel a koronavírus-járvány miatt az idővel is vesenyt futnak a kutatók, a folyamat időtartama az adminisztráció gyorsításával rövidíthető le. Ez azt jelenti, hogy miután a kísérleti eredményeket beküldik a hatóságnak, az akár néhány nap vagy hét múlva engedélyezheti a kísérletek folytatását.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni oltás, koronavírus védőoltás, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus vakcina
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni oltás, koronavírus védőoltás, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus vakcina

Lesz még idén védőoltás?

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, egy közelmúltbeli tájékoztatás szerint a novoszibirszki Vektor intézet júniusban befejezi a prototípusok preklinikai tesztelését, szeptemberben pedig be is kívánja jegyeztetni az új típusú koronavírus elleni vakcináját. Pár nappal később pedig a britek is bejelentették, hogy már a tesztelés szakaszában jár egy oltóanyag, ha pedig sikeresnek bizonyul, őszre több tízmillió egységnyit lehetne belőle gyártani.

A mellékhatások felkutatása is sok idő

Ennek ellenére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és számos kutató is azon az állásponton van, hogy nem valószínű, hogy az év vége, illetve a jövő év eleje előtt sikerül kifejleszteni, engedélyeztetni és legyártani az új koronavírus elleni védőoltást. Kiemelt fontosságú például a vakcina esetleges mellékhatásainak felkutatása, ezért azokat, akik a már zajló kísérletekben részt vesznek, hosszú hónapokig figyelni fogják - hangsúlyozta Kis Zoltán.

Donald Trump a koronavírus ellen hatástalan gyógyszert szedi - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: