Koronavírus: hontalanok milliói vannak veszélyben

Emberi jogi aktivisták arra figyelmeztetnek, hogy világszerte hontalanok milliói maradhatnak egészségügyi ellátás nélkül, ha megfertőződnek az új koronavírussal, ami felgyorsíthatja a járvány terjedését.

A jogvédők arra kérték az országokat, hogy biztosítsák, hogy a területükön élő hontalanok ingyenes egészségügyi ellátásban részesüljenek, és a letartóztatás kockázata nélkül el tudják különíteni magukat. Az aktivisták szerint ez a kormányok érdeke is, ha meg akarják fékezni a vírus terjedését. "Az egészségügyi ellátás alapja az állampolgárság. Ha hontalan vagy, láthatatlan vagy az állam szemében, azonban a vírus számára nem" - mutatott rá Joshua Castellino, a Minority Rights Group International igazgatója.

Hogyan válhat valaki hontalanná? Az emberek különféle - történelmi, jogi és társadalmi - okok miatt válhatnak hontalanná, ilyen például a migráció, a hibás állampolgársági törvények és az etnikai diszkrimináció.

Szakértők szerint az állampolgárság nélküliek száma világszerte elérheti a 15 milliót. A legtöbb hontalan Mianmarban, Elefántcsontparton, Thaiföldön és a Dominikai Köztársaságban él. Castellino hangsúlyozta, hogy a helyzet különösen nagy problémákat okozhat Afrikában, ahol milliók élnek papírok nélkül.

Rohingja menekültek egy bangladesi táborban. Fotó: Getty Images
Rohingja menekültek egy bangladesi táborban. Fotó: Getty Images

Az aktivisták felhívták a figyelmet, hogy hontalan rohingják százezrei kerülhetnek bajba Bangladesben és Mianmarban. A bangladesi rohingjatáborok környékén ráadásul már múlt héten megjelent a koronavírus. Segélyszervezetek attól tartanak, hogy kezelhetetlenné válik a helyzet, ha a fertőzés eléri a táborokat. A hontalanok ugyanis kevésbé hajlandóak betegségeikkel orvoshoz fordulni, ha attól kell tartaniuk, hogy börtönbe zárják őket - mutatott rá az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága hontalansággal foglalkozó részlegét vezető Melanie Khanna. A Délkelet-Ázsia egyik fertőzési gócpontjának számító Malajzia ezért például bejelentette, hogy nem tartóztatják le azokat, akik papírok nélkül teszteltetik magukat, és bizonyos kezelések díját is elengedte. Az ENSZ azt várja, hogy ezt a példát többen kövessék.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: