Koronavírus: honnan érkezett Európába?

Mi történik most a világban? Hol tart a koronavírus-járvány? Honnan, merre és milyen utakon terjed? Ezekre kereste a választ Facebook-posztjában a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportja.

A koronavírus genetikai adatai alapján újabb elemzést tettek közzé a kutatók a Virológia Pécs Facebook-oldalon. Mint írták, egész Afrikára igaz az extrém mértékű alulreprezentáltság, így valószínűleg sokkal nagyobb kiterjedésű a koronavírus-járvány, mint ahogy látjuk. Az viszont már biztos, hogy Szenegálban két külön transzmissziós láncolat is terjed, a Kongói Demokratikus Köztársaságban pedig a helyi terjedés a jellemző.

koronavírus, koronavírus világjárvány, koronavírus terjedése, koronavírus Európa, koronavírus Magyarország
koronavírus, koronavírus világjárvány, koronavírus terjedése, koronavírus Európa, koronavírus Magyarország

Európa, Amerika és Japán

A szakértők kiemelik, hogy egész Európára jellemző a koronavírus-gócpontok keveredése, és minden országra - így Magyarországra is - igaz, hogy több forrásból többszöri behurcolás történt. De kiterjedt a keveredés az Egyesült Államokon belül is, ezért a helyzet egy egységes államközi fellépést kíván. “A nem összehangolt mértékű és idejű korlátozások megengedték a hosszú földrajzi távolságokon átívelő terjedést, ez most tisztán látszik a genetikai adatokból” - olvasható a posztban.

A Japánból közölt 16 szekvenciából 10 a Nile River tengerjáróról származik, ezeket valószínűleg európai és amerikai helyszínekről hurcolták be. Ez ismételten hangsúlyozza a luxushajózás komoly járványtani szerepét, amit a koronavírus miatt karantén alá helyezett Diamond Princess esetében is láthattuk - hangsúlyozzák a kutatók.

Mit jelent mindez?

A koronavírus-járvány miatt most mindenki nehéz időket él meg, ezért is fontos megérteni, hogy mi és hogyan történik - áll a posztban. Kitérnek arra is, hogy most egy világjárvánnyal állunk szemben, a jelenleg élő generációk első ilyen kihívásával, ez ellen pedig közösen kell fellépni. A kutatók emellett azt kérik, hogy aki teheti, maradjon otthon, és mindenki szigorúan tartsa be a hatóságok utasításait. “Ezek mind a gyorsabb túllépést szolgálják” - fűzték hozzá.

„Kérem, ne dugjon senki fokhagymát a fülébe, nem véd a koronavírustól” - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső