Koronavírus: hogyan hat az ibuprofén?

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az ibuproféntartalmú gyulladáscsökkentők súlyosbítanák a koronavírus-fertőzöttek állapotát - jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A koronavírus-járvány alakulása miatt az Európai Unióban tevékenykedő gyógyszerészeti hatóság bejelentette, hogy minden lehetséges kezelést - köztük a paracetamol és az ibuprofén használatát is - fontolóra kell venni a koronavírusos betegek lázának, fájdalmának csökkentésére.

koronavírus, koronavírus teszt, koronavírus gyógymód, koronavírus kezelése, koronavírus ibuprofén, koronavírus EMA
koronavírus, koronavírus teszt, koronavírus gyógymód, koronavírus kezelése, koronavírus ibuprofén, koronavírus EMA

Megkérdőjelezték hatékonyságát

A közelmúltban azonban futótűzként terjedtek a közösségi médiában olyan vélemények, amelyek megkérdőjelezik a szteroid és a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők (NSAID) - így az ibuprofén - alkalmasságát a koronavírus tüneteinek enyhítésére. Azóta több gyártó is jelezte már, hogy ezek a hírek félrevezetőek, hiszen az ibuprofén egy biztonságos hatóanyag. Most pedig az EMA is nyugalomra intette a megtévesztő hírek terjesztőit: jelenleg ugyanis nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy ezek a szerek rontanának a koronavírusos betegek állapotán.

Koronavírus: így szűrhetjük ki az álhíreket - kattintson!

Az EMA közleménye szerint - az EU nemzeti gyógykezelési ajánlásaival összhangban - a betegek és a szakdolgozók folytathatják a nem szteroid gyulladáscsökkentők használatát az elfogadott termékinformáció alapján. A jelenlegi ajánlás alapján az olyan gyógyszereket, mint az ibuprofén, a legkisebb hatékony adagban és a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni - ez a koronavírusos betegekre is igaz. Az EMA közölte, hogy kész támogatni minden olyan kutatást, amely ezeknek a gyógyszereknek a koronavírus-fertőzöttekre gyakorolt hatását vizsgálja.

Nagy erőkkel keresik a gyógymódokat

A gyógyszerészeti hatóság azt is hozzátette, hogy vizsgálják a koronavírus elleni oltóanyag támogatásának lehetőségét, valamint az, hogy miként tudják elejét venni a járvány okozta gyógyszerhiánynak. A legfontosabb cél jelenleg az, hogy biztosítsák a gyógyszerellátás zavartalanságát.

Nem viccből mondják, hogy maradjunk otthon, vegyük sokkal komolyabban! Olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét a témával kapcsolatban!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció