Koronavírus: hogyan hat az ibuprofén?

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az ibuproféntartalmú gyulladáscsökkentők súlyosbítanák a koronavírus-fertőzöttek állapotát - jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A koronavírus-járvány alakulása miatt az Európai Unióban tevékenykedő gyógyszerészeti hatóság bejelentette, hogy minden lehetséges kezelést - köztük a paracetamol és az ibuprofén használatát is - fontolóra kell venni a koronavírusos betegek lázának, fájdalmának csökkentésére.

koronavírus, koronavírus teszt, koronavírus gyógymód, koronavírus kezelése, koronavírus ibuprofén, koronavírus EMA
Koronavírustesztet végeznek a somerville-i kórház előtt lévő szűrősátorban, Amerikában.Fotó: Getty Images

Megkérdőjelezték hatékonyságát

A közelmúltban azonban futótűzként terjedtek a közösségi médiában olyan vélemények, amelyek megkérdőjelezik a szteroid és a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők (NSAID) - így az ibuprofén - alkalmasságát a koronavírus tüneteinek enyhítésére. Azóta több gyártó is jelezte már, hogy ezek a hírek félrevezetőek, hiszen az ibuprofén egy biztonságos hatóanyag. Most pedig az EMA is nyugalomra intette a megtévesztő hírek terjesztőit: jelenleg ugyanis nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy ezek a szerek rontanának a koronavírusos betegek állapotán.

Koronavírus: így szűrhetjük ki az álhíreket - kattintson!

Az EMA közleménye szerint - az EU nemzeti gyógykezelési ajánlásaival összhangban - a betegek és a szakdolgozók folytathatják a nem szteroid gyulladáscsökkentők használatát az elfogadott termékinformáció alapján. A jelenlegi ajánlás alapján az olyan gyógyszereket, mint az ibuprofén, a legkisebb hatékony adagban és a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni - ez a koronavírusos betegekre is igaz. Az EMA közölte, hogy kész támogatni minden olyan kutatást, amely ezeknek a gyógyszereknek a koronavírus-fertőzöttekre gyakorolt hatását vizsgálja.

Nagy erőkkel keresik a gyógymódokat

A gyógyszerészeti hatóság azt is hozzátette, hogy vizsgálják a koronavírus elleni oltóanyag támogatásának lehetőségét, valamint az, hogy miként tudják elejét venni a járvány okozta gyógyszerhiánynak. A legfontosabb cél jelenleg az, hogy biztosítsák a gyógyszerellátás zavartalanságát.

Nem viccből mondják, hogy maradjunk otthon, vegyük sokkal komolyabban! Olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét a témával kapcsolatban!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: