Koronavírus: HIV-fertőzötteknél is hatékony a Szputnyik

HIV-fertőzötteknél alkalmazva is nagyfokú, 79 százalékos hatékonyságot mutat a koronavírus elleni Szputnyik V vakcina - jelentette be az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Magyarországon eddig 6,19 millió embert oltottak be COVID-19 ellen .

A világon elsőként mutatták ki Szputnyik V-ről, hogy igazoltan hatékony az antiretrovirális gyógyszerekkel kezelt HIV-fertőzöttek szervezetében. Minderről a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) és az AIDS elleni küzdelem és megelőzés moszkvai központja által végzett kísérletre, illetve az annak nyomán a The Lancet című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva számolt be az orosz oltóanyagok terjesztését finanszírozó RFPI.

Szputnyik V vakcina, védőoltás, koronavírus, COVID-19, ampulla
Az orosz Szputnyik V vakcina HIV-fertőzötteknél is erős védettséget képes kialakítani COVID-19 ellen. Fotó: Getty Images

A tanulmányt több mint 24 ezer antiretrovirális kezelésben részesülő HIV-fertőzött részvételével végzett kísérletek után publikálták. A Szputnyik V ebben a csoportban több mint 90 százalékos hatékonysággal vette elejét a HIV-fertőzöttek kórházi kezelésének. Emellett 97 százalékot is meghaladó hatékonysággal akadályozta meg a koronavírus-fertőzés közepesen súlyos vagy súlyos tüneteinek kialakulását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi adatai szerint a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésre szoruló HIV-betegek esetében a halálozási arány meghaladta a 23 százalékot. A HIV-vírus okozza az AIDS-et .

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: