Koronavírus: hétfőn kinyitnak a német boltok

Április 20-án megkezdik a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások fokozatos lazítását Németországban.

Koronavírus: kényszerszabadságon 8,7 millió francia - részletek itt!

Április 20-án megnyithatnak a 800 négyzetméternél kisebb értékesítési területű kiskereskedelmi üzletek, ha üzemeltetőik biztosítják, hogy nem alakul ki torlódás a boltban, és sor a bejáratoknál. Továbbá mérettől függetlenül megnyithatnak az autókereskedések, a kerékpár-szaküzletek és a könyvesboltok is. A társadalmi távolságtartás alapszabálya azonban továbbra is érvényben marad, tehát mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt a lakásán kívül, vagy azokkal, akikkel közös háztartásban él. A többiektől pedig legalább 1,5 méteres távolságot kell tartani, így ugyanis elkerülhető a koronavírus-fertőzés esetleges átadása.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Németország, koronavírus boltbezárás, koronavírus korlátozások
Maszkot viselő nő sétál egy német múzeum mellett. Fotó: Getty Images

Mi lesz az iskolákkal és a szolgáltatásokkal?

Az iskolák legkorábban május 4-étől nyithatnak ki, amennyiben addig is kitart a koronavírus-helyzet javulása. Egyelőre viszont csak a végzős évfolyamokban folytathatják a tanítást. A részletes tervet április 29-éig kell kidolgozniuk a tartományi oktatási minisztereknek. A szoros testi kapcsolatot igénylő szolgáltatások közül egyelőre csak a fodrászatok számíthatnak arra, hogy május 4-én megnyithatnak. Addig azonban fel kell készülniük a járványügyi biztonsági követelmények betartására. A kulturális, szabadidős és sportintézmények viszont továbbra is zárva tartanak, a vendéglők pedig ezentúl is csak elvitelre vagy rendelésre készíthetnek ételt. Tömegrendezvényt legalább augusztus 31-éig nem lehet tartani Németországban.

Maszk: nem kötelező, de erősen ajánlott

Maszkviselési kötelezettséget nem vezetnek be Németországban, viszont "nyomatékosan javasolják" az arcot és az orrot takaró, házilagos vagy kisipari készítésű, nem orvosi, hanem úgynevezett közösségi (community) maszk viselését minden olyan helyzetben, amelyben nem lehet állandóan betartani a 1,5 méteres távolságot, például a tömegközlekedési eszközökön.

A korlátozásokat rendkívüli óvatossággal kell lazítani, mert igen törékeny a járványügyi helyzet, a veszély pedig nem enyhül a védőoltás és a koronavírus által okozott betegség gyógymódjainak kifejlesztéséig - emelte ki Angela Merkel kancellár. A lazítások hatását egyébként folyamatosan nyomon követik majd, és 2 hetente újratárgyalják az intézkedések szükségességét.

Meghalt koronavírusban egy várandós brit ápolónő, a babáját sikerült megmenteni - részletek társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: