Koronavírus: hatásosnak tűnik a japán gyógyszer

A Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer a koronavírus-fertőzés korai fázisában adagolva segíthet elpusztítani a kórokozót.

Magyarország abban a megtiszteltetésben részesült, hogy - egyrészt a koronavírusos betegek kezelésére, másrészt pedig további klinikai tesztek folytatására - az elsők között kapott a japán gyógyszerből - közölte szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem (PTE) pedig úgy nyilatkozott a napokban, hogy a gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból - számolt be róla az Infostart.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus kezelés, koronavírus gyógyszer
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus kezelés, koronavírus gyógyszer

100 beteget tudnak kezelni

Magyarországra 12200 darab gyógyszer érkezett, amely 100 koronavírus-fertőzött ellátásához elegendő. Az Avigan tablettát egyébként influenzás betegek gyógyítására fejlesztették ki, de az eddigi tapasztalatok szerint a koronavírussal fertőzöttek kezelését is segítheti. Az Avigan azonban egyelőre sem Magyarországon, sem Európában nem törzskönyvezett gyógyszer, így csak különleges eljárás során kezelhetik ezzel a betegeket. Ezért is fontos a készítmény klinikai vizsgálata. A HECRIN Konzorcium az ország négy orvosképző egyetemével, valamint a Dél-pesti Centrumkórházzal és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel együttműködve vizsgálja a gyógyszert. A hat helyszínen összesen száz koronavírus-fertőzött beteget vonnak be a vizsgálatokba.

Verseny az idővel

Egy új gyógyszer kifejlesztése több évbe is telhet, hiszen a kísérletek, a vizsgálatok és engedélyeztetések is időigényes folyamatok. Így tehát éveket spórolhatunk, ha egy új készítmény létrehozása helyett egy már létező gyógyszerről sikerül bebizonyítani, hogy sikeresen alkalmazható az új koronavírus-fertőzés ellen - magyarázta Kovács L. Gábor, a HECRIN Konzorcium elnöke. Fontos kiemelni azonban azt is, hogy a gyógyszer megelőzésként nem használható.

140 vendégét tette ki a betegségnek két amerikai koronavírusos fodrász - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: