Koronavírus: gyors ütemben nyit Olaszország

Gyorsítják az óvintézkedések feloldását, majdnem mindent újranyitnak Olaszországban jövő héttől.

A korábban fokozatosnak tervezett enyhítések helyett végül május 18-ától szinte mindent újranyitnak Olaszországban: a kereskedelmet, a vendéglátóhelyeket, a fodrászatokat, a strandokat, múzeumokat és a templomokat is. A régióknak péntekig kell kidolgozni a presszókban, éttermekben, kozmetikai szalonokban, fodrászatokban és strandokon betartandó biztonsági előírásokat, amelyekkel megelőzhető a koronavírus-járvány újbóli berobbanása. Az egyes tartományok járványgörbéjének alakulását 20 nap elteltével ellenőrzik majd, és afertőzésfokozódása esetén a kormány ismét szigorítást rendelhet el. Az edzőtermek, az uszodák, a mozik, a színházak és a koncerttermek azonban továbbra is zárva maradnak.

Engedtek a nyomásnak

Megnyílnak a horvát határok, de a szlovákok még várnak az enyhítésekkel. A részletekért kattintson ide!

A római kormánynak muszáj volt engednie a tartományok nyomásának, amelyek a koronavírus elleni óvintézkedések gyorsabb feloldását sürgették az eredetileg kéthetente, lépcsőzetesen tervezett enyhítés helyett. A tartományok kormányzói arra hivatkoztak, hogy a járvány kritikus időszaka már elmúlt, és a zárvatartás minden egyes újabb napja elviselhetetlen terhet jelent a vállalkozók és az üzlettulajdonosok számára. Több olasz városban már tüntetéssel is követelték az azonnali újraindulást az étteremtulajdonosok.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Olaszország, koronavírus korlátozások enyhítése, koronavírus étterem, koronavírus kávézó, koronavírus gazdaság, koronavírus cégek, koronavírus kereskedelem,
Bolzanóban már május 11-én megnyitottak a fodrászatok. Fotó: Getty Images

Ilyen új szabályok lépnek életbe

A presszók, kávéházak és éttermek május 4-én nyithattak újra, ám csak elvitelre és utcai fogyasztásra szolgálták ki a vásárlókat. Jövő hétfőtől azonban ismét fogadhatják majd vendégeiket. A koronavírus elleni védekezés jegyében azonban a pincéreknek kötelező lesz szájmaszkot és kesztyűt viselniük, és legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk a vendégektől. A vendégek között szintén hasonló biztonsági távolságot kell biztosítani, az asztalok között ennél is többet.

A március 11 óta zárva tartó több mint 180 ezer olaszországi étterem átlagos mérete 90 négyzetméter. A koronavírus elleni óvintézkedések értelmében minden egyes vendégnek négy negyzetmétert kell majd biztosítani. A Milánó belvárosában található kávéházak teraszain például az eddig megszokott húsz asztal mindössze egyharmadát állíthatják fel. Az újranyitás feltételének számít a gyakori fertőtlenítés is.

Erre már 2 hónapja nem volt példa

Több mint két hónapja nem volt olyan alacsony az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírusos esetek száma Olaszországban, mint amit hétfő este jelentettek. Az elmúlt napon ugyanis mindössze 744 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A korábbiakhoz képest a halottak száma is csupán "enyhén", 179-cel emelkedett. Így eddig már összesen csaknem 220 ezer embert fertőzött meg és több mint 30700 életet követelt az új típusú koronavírus Olaszországban. Jelenleg mintegy 82500 aktív fertőzöttről tudnak, akik közül több mint 13500-at ápolnak kórházban. Az intenzív osztályokon pedig már ezer alá süllyedt a Covid-19-betegek száma. A gyógyultak száma túllépte a 106 ezret.

Csak negatív teszttel lehet idén Görögországban nyaralni - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció