Koronavírus: gond lehet Amerikában az élelmiszer-ellátással

Eddig az Egyesült Államokban fertőzte meg a legtöbb embert az új típusú koronavírus. A járvány miatt egyes helyeken kötelezővé tették a szájmaszk viselését, a vágóhidak és a húsfeldolgozók pedig bezárnak.

A koronavírus-járvány miatt New York államban péntektől kötelező a szájmaszk viselése a forgalmas utcákon, a tömegközlekedési járműveken, valamint minden olyan helyen, ahol az embereknek nincs módjuk kétméteres távolságot tartani egymástól - jelentette be Andrew Cuomo, az állam kormányzója. Aki nem tud védőmaszkot vásárolni, annak egy sállal vagy valamilyen más ruhadarabbal kell eltakarnia a száját és az orrát. "Hogyan teheti meg valaki, hogy nem visel védőmaszkot, amikor egy embertársa közelébe kerül? Mégis mivel indokolhatná ezt?" - tette fel a költői kérdést a kormányzó.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Amerika, koronavírus Egyesült Államok, koronavírus élelmiszer
Szájmaszkot viselő járókelő New Yorkban. Fotó: Getty Images

Bezárnak a vágóhidak és a húsfeldolgozók

Fiatal és egészségesen él, mégis koronavírusos lett - olvassa el a beszámolót!

Az elkövetkezendő hetekben azonban valószínűleg nem a maszkviselés lesz az amerikaiak legnagyobb problémája. Az Egyesült Államokban ugyanis sorra zárnak be a vágóhidak és a húsfeldolgozók is a koronavírus okozta helyzet miatt, ez pedig nagy aggodalmat vált ki. Az egyik nagy húsfeldolgozó elnök-vezérigazgatója, Kenneth Sullivan például a napokban arra figyelmeztetett, hogy komoly, talán katasztrofális következményei lehetnek a bezárásoknak, és veszélybe kerülhet a folyamatos élelmiszer-ellátás is. A szövetségi agrárminiszter, Sonny Perdue azonban igyekezett megnyugtatni az aggódókat. Mint mondta, minden anyagi segítség rendelkezésre áll ahhoz, hogy az élelmiszer-ellátás biztonságban legyen.

Az viszont már most is egyértelműen látszik, hogy a koronavírus-járvány miatt a sertéstenyésztők és a tejtermelők hatalmas veszteséggel számolhatnak az idei évben. Mindkét ágazat úgy ítéli meg, hogy legalább 5 milliárd dolláros bevételcsökkenést fognak tapasztalni.

Trump szerint túl vannak a csúcsponton

Az adatok arra utalnak, hogy az ország túl van a járvány csúcspontján - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök. Mint mondta, a koronavírus elleni küzdelem folytatódik, de véleménye szerint a járvány féken tartását célzó agresszív stratégia működik. Ezért bejelentette, hogy már a napokban elő is terjeszti az ország gazdasági újraindítását felvázoló kormányzati tervet. Hangsúlyozta azonban, hogy az ország gazdaságát csakis a tagállamok kormányzóinak egyetértésével indítja újra.

Arra a felvetésre, hogy ez nem jár-e újabb koronavírusos megbetegedésekkel és halálozásokkal, azt válaszolta, hogy halálos áldozatok még a lezárt országokban is. A lezárással járó lélektani problémák és a munkahely elvesztése miatti öngyilkosságok azonban szintén aggodalomra adnak okot - fejtette ki véleményét.

Sokan kritizáltak egy texasi anyát, amiért magával viszi vásárolni az 5 éves lányát. Társportálunk, az nlc.hu cikkéből kiderül, hogyan kezelte az előítéletes embereket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső