Koronavírus: ezért fontosak a légkondicionálók

Megfelelő használat mellett segíthetnek lelassítani a koronavírus további terjedését, állítják szakértők.

Itt a nyár, és egyre jobb az idő, így egyre több irodában és háztartásban kapcsolják be a klímaberendezéseket. Ezek, mint az ASHRAE épületenergetikai és épületgépész-mérnöki szervezet hivatalos közleményéből kiderül, nemcsak a kánikula elviselésében segíthetnek, hanem a koronavírus további terjedésének visszaszorításában is - írja a nypost.com.

A kinti levegő nem olyan veszélyes, mint a benti

Mi jelzi, ha megbetegít minket a légkondi? Cikkünkből kiderül.

A légkondicionálók általában egy zárt tér levegőjét keringtetik, szűrik, illetve ehhez a kinti levegőből is kevernek - és éppen ez a két utóbbi jellemzőjük segíthet a koronavírus elleni küzdelemben. Ugyanis a kinti levegőben kisebb a koronavírus előfordulásának, illetve terjedésének kockázata, mint a zárt terekben, ezért fokozottan ajánlott többet keverni belőle a bentihez. Másrészről pedig a berendezésekben lévő HEPA-filterek is képesek lehetnek a kisebb részecskék, például a vírusok elpusztítására, derül ki a Bloomberg jelentéséből.

A szakértők szerint megfelelő használat mellett segíthetnek lelassítani a koronavírus további terjedését a légkondicionálók.
A szakértők szerint megfelelő használat mellett segíthetnek lelassítani a koronavírus további terjedését a légkondicionálók.

William Bahnfleth, a Pennsylvaniai Állami Egyetem tanára szerint a mérsékelten vagy egyáltalán nem szellőző helyiségekkel kell vigyáznunk. A szakembert idézve, ha csökkenteni tudjuk a kórokozók arányát a lakásunk vagy az irodánk levegőjében, akkor mérsékelhetjük a megfertőződés valószínűségét is - bizonyos koncentráció alatt ugyanis csekély a megfertőződés esélye.

A nem megfelelően szellőző helyiségek esetén egyébként a szakértők szerint még mindig jobb megoldás kinyitni az ablakot, mint tovább keringtetni az elhasznált levegőt, de összességében az ASHRAE szerint nem kell tartanunk a légkondicionálóktól - többet használhatnak, mint amennyit árthatnak.

Két kisgyerekkel utazza körbe a világot egy skót család, a karantén miatt Nepálban ragadtak - az izgalmas történet részleteit olvassa el társportálunk, az nlc.hu oldalán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció